Skip to main content

Νίξον: Εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει η προοπτική Grexit

Εντός των επομένων ημερών θα καταστεί ξεκάθαρο αν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης αναφέρει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον.

Εντός των επομένων ημερών θα καταστεί ξεκάθαρο αν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική η Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης αναφέρει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον.
 
Μετά από δύο χαμένους μήνες, τονίζει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τελικά να έχει δεχτεί ότι το αίτημα του για «λευκές επιταγές» ήταν μάταιο.

Ο Νίξον υπογραμμίζει πως ο στόχος του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν να εγγυηθεί στους Έλληνες πολίτες ένα ορισμένο βιοτικό επίπεδο, αλλά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Σε αυτή τη βάση, το πρόγραμμα ήταν επιτυχές , καθώς πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση να εκδίδει ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε θέση να προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Παράλληλα,ο Νίξον υποστηρίζει πως για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πείσει τα άλλα κράτη μέλη πως θα διασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και έτσι να πετύχει την αποδέσμευση των κεφαλαίων διάσωσης.

 Η κυβέρνηση του Τσίπρα ξεμένει από μετρητά γύρω στις 9 Απριλίου, όταν και θα πρέπει να επιστρέψει  420 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει, τονίζοντας ότι μετά από αυτό, «τα γεγονότα ενδεχομένως να ξεφύγουν από τον έλεγχο», τονίζεται στο άρθρο

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις κάτι που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και την εμπιστοσύνη, καθώς, «εάν οι Έλληνες πολίτες ξεκινήσουν και πάλι το άδειασμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, η ΕΚΤ πιθανότατα να αρνηθεί να εξακολουθήσει να παρέχει ευρώ, αναγκάζοντας την Αθήνα να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων».

Η κυβέρνηση ωστόσο, μπορεί να αρχίσει  να εκδίδει συναλλαγματικές ή γραμμάτια IOU (I Owe You), εισάγοντας αποτελεσματικά ένα παράλληλο νόμισμα. Από εκείνο δε το σημείο, τονίζει, η επιστροφή στη δραχμή θα μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Ο Νίξον επισημαίνει πως εάν αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να παραμείνει εξαρτημένη από τα δάνεια της ευρωζώνης για το άμεσο μέλλον, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει στο τέλος του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει, ο κ Τσίπρας δεν θα πρέπει να υπολογίζει στα 10 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για να καλύψει οποιοδήποτε κενό, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού πρώτα προηγηθεί bail in (κούρεμα μετόχων και ομολογιούχων). Σημειώνει δε πως για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι τράπεζες θα πρέπει να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να επωμισθούν το βάρος αυξήσεων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν είναι αδύνατο, αλλά θα συμβεί μόνο αν ο κ. Τσίπρας μπορέσει να πείσει τους επενδυτές ότι είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές μπορούν να καταγράψουν ελκυστικές αποδόσεις. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας έχει περιθώριο μέχρι το καλοκαίρι, όταν η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να κάνει μια εκτίμηση του πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες, για να πείσει τις αγορές ότι έχει δεσμευτεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πλήρως λειτουργική καπιταλιστική οικονομία, υποστηρίζει ο Νίξον.

«Για έναν ριζοσπάστη αριστερό, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας κομμουνιστών, αυτή είναι μια πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αποστολή», καταλήγει ο αρθρογράφος.

ZENITH