Skip to main content

Νοβόντι: Ψευδαίσθηση τα οφέλη για Ελλάδα από ένα Grexit

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μείωνε το εισόδημα των Ελλήνων και θα προσέφερε περιορισμένα οφέλη πέρα από την βοήθεια στον τουρισμό, τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ απηύθυνε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής της, Έβαλντ Νοβόντι.

Όπως είπε, η Ελλάδα θα ωφεληθεί λίγο αν φύγει από το ευρώ, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μείωνε το εισόδημα των Ελλήνων και θα προσέφερε περιορισμένα οφέλη πέρα από την βοήθεια στον τουρισμό.

«Εάν σκέφτεστε την Ελλάδα και μία μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, βγαίνοντας από το ευρώ και αποκτώντας το δικό τους νόμισμα – θα ήταν αυτό βοηθητικό; Αμφιβάλλω πάρα πολύ. Υπάρχει μόνο ένας κλάδος που θα επηρεαζόταν, ο τουρισμός. Διαφορετικά, δεν βλέπω πάρα πολύ τι θα επηρεαζόταν. Από την άλλη θα αύξανε τις τιμές των προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.

«Αυτό θα σήμαινε ότι θα μείωνε τα πραγματικά επίπεδα εισοδήματος και θα επέστρεφε ακριβώς εκεί που βρίσκεται τώρα» είπε, περιγράφοντας την ιδέα ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει ως «ψευδαίσθηση». 

ZENITH