Skip to main content

Νομαρχία Κοζάνης: Μηνυτήρια αναφορά για την αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία εξετάζει να στείλει η νομαρχία Κοζάνης για την αυξημένη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων από τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο νομά

Την εισαγγελική παρέμβαση για τη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου Πτολεμαΐδας ζητάει, σύμφωνα με δηλώσεις του στη Voria.gr, ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, καθώς τις τελευταίες μέρες (από το Σάββατο έως την Τρίτη) στην ευρύτερη περιοχή του νομού παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

«Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στην Κοζάνη ένα οξυμένο περιβαλλοντικό επεισόδιο», τονίζει ο κ. Δακής, ο οποίος κάνει λόγο για υπερβολικά αυξημένη τοξικότητα, εξαιτίας της λειτουργίας των ορυχείων στην Πτολεμαΐδα.

Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης αιωρουμένων σωματιδίων, με το δείκτη στον Οικισμό της ΔΕΗ στα 244μg/Nm3, στην Πτολεμαΐδα στα 209μg/Nm3 και στον Πεντάβρυσο στα 201μg/Nm3, όταν η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων ΡΜ10 δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο.


Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στη γειτονική Φλώρινα, με τις συγκεντρώσεις σωματιδίων στους Αναργύρους να καταγράφηκαν τη Δευτέρα στα 1.197μg/Nm3! Ο νομάρχης Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, σε δηλώσεις του στη Voria.gr, τόνισε πως έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους και, αν οι ρύποι είναι αυξημένοι, θα κινήσει τις απαραίτητες νομικές εργασίες.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ζητάει ο νομάρχης Κοζάνης, ενώ καταγγέλλει την υπερβολική σπατάλη στην ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, ο κ. Δακής κρίνει αναγκαία τη χρηματοδότηση, για να δρομολογηθούν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας στο νομό.

Greenpeace

Εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί αποδεικνύονται οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, με τους πιο ρυπογόνους και ταυτόχρονα τους λιγότερο αποδοτικούς να βρίσκονται στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Greenpeace.

«Η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει δραστικά τους 50 και πλέον εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ετησίως και θα πρέπει να κλείσει τους πιο ρυπογόνους σταθμούς της, για να το πετύχει», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Με δεδομένο ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ καλύπτουν σήμερα περισσότερο από το 57% της ηλεκτροπαραγωγής και ευθύνονται για το 40% περίπου των εθνικών εκπομπών CO2, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπογραμμίζει η Greenpeace.

Απάντηση της ΔΕΗ στη Greenpeace

Απάντηση στην ανακοίνωση της Greenpeace έδωσε η ΔΕΗ, καλώντας τον υπεύθυνο ενέργειας της οργάνωσης κ. Δ. Ιμπραήμ «να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, γιατί ούτε τις κατάλληλες εμπειρίες έχει και, δυστυχώς, ούτε φρόντισε να έχει υπεύθυνη ενημέρωση από τα στελέχη της ΔΕΗ για τα επενδυτικά σχέδια και τις δραστηριότητες του Ομίλου».

Η ΔΕΗ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, αν υιοθετηθεί η πρόταση να απαγορευθούν νέες Μονάδες με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, τότε αφενός αποκλείονται και οι υπερσύγχρονες μονάδες, αφετέρου η χώρα θα οδηγηθεί σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα. Προσθέτει ακόμη ότι:

Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΔΕΗ θα αποσυρθούν: οι Μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης κατά το 2011 και οι Μονάδες Πτολεμαϊδα 1 και 2 κατά το 2012.

Ως το 2014 οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν τα 2 δις. ευρώ.

Στην περίοδο 1990 - 2006 μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 ανά MWh κατά 25 %, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 ανά MWh κατά 15% μέχρι το 2015.
 

Business Story
Off

ZENITH