Skip to main content

Νομική συμβουλή για αεροπορική συμφωνία Τουρκίας ζητά η Κύπρος

Νομική συμβουλή από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο σχετικά με το κατά πόσο η μονογραφηθείσα αεροπορική συμφωνία μεταξύ Κομισιόν και Τουρκίας συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ζητήσει η Λευκωσία.
Η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλή δήλωσε ότι θα ζητηθεί νομική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το κατά πόσο η μονογραφηθείσα αεροπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εάν τυχόν πρόνοιες της θα μπορούν να θεωρηθούν ως διάκριση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» για οριζόντια αεροπορική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στις 25 Μαρτίου 2010, η κ. Μαρκουλλή είπε ακόμη ότι κύριο θέμα συζήτησης της προγραμματισμένης συνάντησης της στις 21 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι αυτή η συμφωνία, για να πάρουμε, όπως είπε, «και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλες τις διαβεβαιώσεις ότι τίποτα σε αυτή τη συμφωνία δεν βλάπτει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας» .

«Αν η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου μας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε σε αυτή τη συμφωνία η οποία να αποτελεί διάκριση σε βάρος της Κυπριακής, πιστεύουμε ότι θα μπορεί να προχωρήσει αυτή η συμφωνία και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσουμε να ενεργοποιήσουμε διατάξεις που περιέχονται προς όφελος της Δημοκρατίας», είπε η κ. Μαρκουλλή.

Η υπουργός επεσήμανε ότι απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «να συμπεριληφθεί στη συμφωνία Τουρκίας – Ε.Ε., όπως ήταν και η πρόθεση μας το 2005, η μονογραφηθείσα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 1963».

ZENITH