Skip to main content

«Νόμιμες οι συμφωνίες μας με Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, Τζέραλντ Κόριγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεραμύνθηκε των συμφωνιών που είχε συνάψει το 2001 η αμερικάνικη τράπεζα
Ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, Τζέραλντ Κόριγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεραμύνθηκε των συμφωνιών που είχε συνάψει το 2001 η αμερικάνικη τράπεζα με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι όλες οι συναλλαγές που έγιναν εκείνη την περίοδο ήταν νόμιμες και πως αν και σήμερα ίσχυε η ίδια νομοθεσία, θα το ξαναέκανε. Η παρέμβαση του Τζ. Κόριγκαν έγινε στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης, με θέμα τη δημοσιονομική κρίση και τα διδάγματα από την περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Τζ. Κόριγκαν, οι συμφωνίες swaps που σύναψε η Τράπεζα με την Ελλάδα το 1998 και 1999, είχαν σαν βασικό στόχο να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μετατρέψει το δημόσιο χρέος από δολάρια σε ευρώ. «Αυτό ήταν το τίμημα για να γίνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ και να εισαγάγει το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα», ανέφερε ο Τζ. Κόριγκαν.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Goldman Sachs τόνισε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που βασίστηκε σε μία απόλυτα φυσιολογική και ορθολογική βάση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ήταν κάτι το αδιαμφισβήτητο ακόμα και αν γυρίσω πίσω δέκα χρόνια».

ZENITH