Skip to main content

Νομοσχέδιο για δικαιώματα μετόχων εταιρειών με έδρα σε άλλη χώρα

Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μετόχων εισηγμένων εταιριών στις γενικές συνελεύσεις, όταν οι μέτοχοι κατοικούν σε διαφορετική χώρα της ΕΕ από αυτήν όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας,
Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μετόχων εισηγμένων εταιριών στις γενικές συνελεύσεις, όταν οι μέτοχοι κατοικούν σε διαφορετική χώρα της ΕΕ από αυτήν όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας, θεσπίζει το υπουργείο Οικονομίας. Το σχετικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία 2007/36 , παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η αρμόδια υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ετέθη για διαβούλευση δύο φορές λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και λήφθηκαν υπόψη τα σχόλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων δικαίωμα πληροφόρησης πριν τη Γενική Συνέλευση, δικαίωμα ορισμού πληρεξουσίου - αντιπροσώπου, δικαίωμα προσθήκης θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων κ.λπ. για τους μετόχους, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, με αξιοποίηση και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας οι ρυθμίσεις που εισάγονται θα βελτιστοποιήσουν την άσκηση των δικαιωμάτων των κατόχων μετοχών εισηγμένων εταιρειών με την άρση των εμποδίων που υφίστανται μέχρι στιγμής και, ως εκ τούτου, θα επιδράσουν θετικά στην εμπορευσιμότητα των μετοχών αυτών, καθιστώντας τις εταιρείες, οι οποίες διατηρούν τις μετοχές τους εισηγμένες στην Ελλάδα, περισσότερο ελκυστικές για τους επενδυτές που διαμένουν στα κράτη-μέλη.

Επίσης, η κυρία Λούκα Κατσέλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο και τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το οποίο και κατέθεσε προχθές στη Βουλή.

ZENITH