Skip to main content

Νωρίτερα η Ανάσταση για 499 συμβασιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης

Με απόφαση Κατρούγκαλου, που αναιρεί προηγούμενη απόφαση Μητσοτάκη, οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Στηρίζουν τους «έξι» της Οικονομικής Επιτροπής οι εργαζόμενοι.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Δικαίωση αποτελεί για 499 συμβασιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με την οποία μετατρέπονται οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, μετά τη σχετική δικαστική απόφαση.
 
Ειδικότερα, η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου το ΦΕΚ με αριθμό 544 τεύχος Β΄ για την κατανομή προσωπικού σε εκτέλεση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, έτους 2015, σκορπώντας χαρά και χαμόγελα στους εργαζόμενους του δήμου. Στο ΦΕΚ, στο οποίο τονίζεται ότι «από την παρούσα κατανομή δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη», αναγράφονται τα ονόματα των 499 ατόμων τα οποία προέρχονται από τις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι είχαν μονιμοποιηθεί με δικαστική απόφαση το Νοέμβριο του 2013 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία έγινε αμετάκλητη στις 2 Φεβρουαρίου του 2014. Ωστόσο, τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώριζε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου για μόλις 45 άτομα από τα συνολικά 575. Το αιτιολογικό της απόφασης Μητσοτάκη ήταν ότι μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις προσωπικού από δευτεροβάθμια ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρά την τότε απόφαση Μητσοτάκη, οι 499 υπάλληλοι, που είχαν δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, συνέχιζαν να εργάζονται στις θέσεις τους στην Καθαριότητα άλλα και σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες.

Για δικαίωση των εργαζομένων μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ έκανε λόγο, μιλώντας στη Voria.gr, η πρόεδρος του συλλόγου των πρώην συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης Αλεξία Μαργαρίτη. «Η Ανάσταση ήρθε πιο σύντομα για μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, με έμφαση, ότι «παρά το γεγονός ότι η υπόθεσή τους τακτοποιήθηκε, παραμένουν ηθικά στο πλευρό του Κωνσταντίνου Ζέρβα και των υπολοίπων πέντε δημοτικών συμβούλων του δήμου, που διώκονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την υπόθεση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων».

Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκαν από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη της Οικονομικής Επιτροπής- για τη μη άσκηση έφεσης ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση δικαίωσης συμβασιούχων, επειδή κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο και πρώην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κ. Ζέρβα, τον πρώην αντιδήμαρχο Γ. Αρβανίτη, τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη και τους δημοτικούς συμβούλους Αν. Τελίδη, Μ. Ακριτίδου - Γιαννουλοπούλου και Στ. Τανιμανίδου.

ZENITH