Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Αλλαγές μόνο στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος

Σταθερός στη γερμανική γραμμή ο πρόεδρος του Eurogroup - Τι δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά η οποία ζητάει ένα πρόγραμμα-γέφυρα, χωρίς περιοριστικά μνημονιακά μέτρα, προκειμένου να ακολουθήσει μία νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, πάντως, εκτίμησε, ότι δεν αναμένει αποτελέσματα από τις σημερινές συζητήσεις.

Όπως είπε, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, «σήμερα θα ακούσουμε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε την υποστήριξη μας».  «Αυτό θα αποτελέσει την έναρξη των συζητήσεων. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Εξέφρασε την ελπίδα του η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι κρίσιμο η Ελλάδα να μείνει σε αυτό το μονοπάτι». Επισήμανε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο κ.Ντάισελμπλουμ είχε διαμηνύσει ότι οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως πραγματοποιηθούν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια των ήδη υφιστάμενων συμφωνιών με την τρόικα.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο εντός του προγράμματος κάποια μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, απηχώντας, ως συνήθως, τη γερμανική οπτική στο ελληνικό ζήτημα.

ZENITH