Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Δεν συμμερίζομαι ακόμη το «επαρκή λίστα»

Είναι νωρίς ακόμη για να πω πως συμμερίζομαι την πρώτη, θετική αντίδραση της Κομισιόν στο ζήτημα της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλ

«Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα» δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,  στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ της περασμένης Παρασκευής.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup ερωτηθείς για την λίστα υπογράμμισε «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Ο Ολλανδός υπουργός αποσαφήνισε πως η λίστα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία και προσέθεσε πως η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν μόνον μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδους της Ελλάδας από το ευρώ συντάχθηκε με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι».

«Χρειαζόμαστε μια ενωμένη και ανθεκτική ευρωζώνη στα δύσκολα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως έχει η μόνη χώρα που γνωρίζει ότι έκανε υπουργικό συμβούλιο για το ενδεχόμενο Grexit ήταν η Βρετανία, αποσαφήνισε δε πως έχει επενδυθεί πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να μην υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης.

Σε ερώτηση του αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντάισλεμπλουμ είπε ότι είναι νωρίς για να συμμερίζεται την πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στο ζήτημα της λίστας, η οποία τη χαρακτήρισε «επαρκή».

Ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ανέφερε επανειλημμένα πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κύριους στόχους του προγράμματος.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα ήταν πολύ περίεργη ερμηνεία της Δημοκρατίας να θεωρεί κανείς ότι οι εκλογές σε μία χωρά μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πάντων στη ζώνη του ευρώ.

ZENITH