Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Ούτε ευρώ χωρίς συμφωνία και εφαρμογή

Αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν», τόνισε.

Πρώτα θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και μετά θα εκταμιευθεί ολόκληρη η δόση, ή μέρος της, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εurogroup.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα και εστιάσαμε στη διαδικασία που θα έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν. Πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες θα γίνουν στις Βρυξέλλες και παράλληλα χρειαζόμαστε και την εμπλοκή των τεχνικών ομάδων που θα μεταβούν στην Ελλάδα», επεσήμανε.

«Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι χάσαμε δύο εβδομάδες συζητώντας ποιος θα δει ποιόν και πού και αυτό είναι χάσιμο χρόνο – δεν μπορώ να είμαι πιο ξεκάθαρος», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «οι πραγματικές συνομιλίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα».

Σημείωσε επίσης ότι δεν έγινε συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων – δεν θα γίνει ανάποδα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά το ανώτατο όριο στα έντοκα γραμμάτια που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα. «Η απόφαση αυτή είναι της ΕΚΤ», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι ΥΠΟΙΚ υπογράμμισαν «τη δέσμευση να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και να μην ακυρωθούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις».

ZENITH