Skip to main content

Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν εξετάζει χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χρήση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως η έκθεση της Τράπεζας στην Ελλάδα φτάνει στα 110 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χρήση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως η έκθεση της Τράπεζας στην Ελλάδα φτάνει στα 110 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι τα όρια της χρήσης του προγράμματος έκτακτης στήριξης της ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στα «χέρια της ελληνικής κυβέρνησης». Υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών.

«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». Για το ενδεχόμενο κουρέματος στην Ελλάδα, γνωστοποίησε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου άρχισε η αγορά τίτλων δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις αγορές τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση δανείων και καλυμμένα ομόλογα. Οι αγορές, σύμφωνα με τον Ντράγκι, προορίζονται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου κάτω, αλλά πλησίον, του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκους σύμφωνα με το ανακοινωθέν ποσό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ όσον αφορά το μέλλον, όπως ανέφερε ο Ντράγκι, αναμένεται η οικονομική ανάκαμψη να διευρυνθεί και να ενισχυθεί σταδιακά. Η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τη συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, το χαμηλότερο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, ως εκ τούτου, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

 

ZENITH