Skip to main content

Ντράγκι: Καλή αφετηρία η λίστα Βαρουφάκη

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δράσει γρήγορα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Καταρχήν θετικά κρίνει η ΕΚΤ τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε στους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία πήρε το πράσινο φως από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφέρει πως η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα  μεταρρυθμίσεων. «Υπό αυτή την έννοια είναι αρκετά εκτενής ώστε να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος», σημειώνει.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι τονίζει πως, όπως αναμενόταν, οι ελληνικές αρχές δεν επεξεργάστηκαν  συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις σε σχέση με την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν.

«Είναι σαφές ότι η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς επίσης και για οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις, θα είναι οι υπάρχουσες υποχρεώσεις κατά το τρέχον πρόγραμμα», επισημαίνει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς το Eurogroup, ορισμένες από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης διαφέρουν από τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», τονίζει.

Τέλος, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να δράσει γρήγορα και να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια.

ZENITH