Skip to main content

Νυν υπέρ πάντων ο αγών για λίγα ευρώ...

Συνεχίζεται ακάθεκτη η προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου να συγκεντρώσει τα 7,3 δις ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες του Μαρτίου.

Συνεχίζεται ακάθεκτη η προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου να συγκεντρώσει τα 7,3 δις ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες του Μαρτίου. Ολα τα μέσα, που υπάρχουν διαθέσιμα, έχουν πλέον επιστρατευθεί, ενώ πέραν της ανάσας που έδωσε η τελευταία, πανάκριβη, έκδοση εντόκων γραμματίων, έχουν «δεσμευθεί», σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό ταμείο που έχει δημιουργθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, κι άλλα 700 - 800 εκατ ευρώ, από αποθεματικά οργανισμών και φορέων του δημοσίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει αισιόδοξο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν χρειαστεί να «ματώσουν». Οπως δηλαδή έγινε την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, όταν από τη μια πλευρά αντλήθηκαν 1,138 δις ευρώ, ωστόσο η απόδοση τους «διαμορφώθηκε» στο 2,97% από 2,75% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, γεγονός που συνιστά το υψηλότερο κόστος δανεισμού από τον Απρίλιο του 2014. Το χειρότερο όμως σε εκείνη την περίπτωση ήταν ότι η προσδοκία ότι το ποσό που θα συγκεντρωνόταν θα έφτανε στα 1,4 δισ. ευρώ, για να καλυφθεί έτσι και το ποσό των εντόκων που έχουν στην κατοχή τους ξένες τράπεζες, οι οποίες δεν θα τα ανανεώσουν, δεν επιβεβαιώθηκε. Κι αυτό γιατί, τελικά, δεν έδωσαν το "παρών" ξένες τράπεζες, εκτός Ευρωζώνης, όπως αναμενόταν.

Η εξέλιξη αυτή, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναληφθεί και στις προσεχείς εκδόσεις που θα επιχειρήσει το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει στο εξωτερικό, αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας. Η Voria.gr, πάντως, πληροφορείται ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν και νέες εκδόσεις, παρ' όλα αυτά...

ZENITH