Skip to main content

Ο φαύλος κύκλος με τα έσοδα, τους φόρους και το… 2011

Αν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το 2010 θα κλείσει με μια σημαντική πλην διαχειρίσιμη υστέρηση στο κομμάτι των εσόδων, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν από τώρα εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με το τ
Αν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το 2010 θα κλείσει με μια σημαντική πλην διαχειρίσιμη υστέρηση στο κομμάτι των εσόδων, στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν από τώρα εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι το 2011. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι τα όποια όπλα διέθεταν στη φαρέτρα τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε απελπιστικό βαθμό.

Ο προβληματισμός τους έγκειται κυρίως στο κομμάτι των μέτρων και της αποδοτικότητάς τους. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο παρατηρούν είναι ότι μετά την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, για παράδειγμα, ο τζίρος στην αγορά έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τα έσοδα του δημοσίου αντί να αυξηθούν να μειωθούν εκ νέου. Αυτή τη στιγμή, η μαύρη τρύπα από το συγκεκριμένο μέτωπο ανέρχεται σε περίπου 950 εκατ. ευρώ, ενώ πιθανότητα νέας αύξησης φόρων, στο επόμενο τρίμηνο δεν υφίσταται ούτε σαν απλό σενάριο. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αποκλείσει το συγκεκριμένο σενάριο, ενώ και στις Βρυξέλλες το μόνο «παράθυρο» που αφήνεται ανοικτό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο εκεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Έως τότε, όμως, τι θα συμβεί; Και το σημαντικότερο: Ποια θα είναι, μετά από όλα τα παραπάνω, η εικόνα του 2011;

ZENITH