Skip to main content

Ο φόβος των Ελλήνων τραπεζιτών

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει τεθεί σε συναγερμό εδώ και πάνω από 20 μέρες, ενώ οι συστημικοί τραπεζίτες παραμένουν κολλημένοι στα μόνιτορς παρακολουθώντας με αγωνία την τάση των εκροών.

Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές οι τραπεζίτες. Η αποστολή τους είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του συστήματος, με κάθε τρόπο και πάση θυσία, όπως και την απρόσκοπτη ροή της ρευστότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει τεθεί σε συναγερμό εδώ και πάνω από 20 μέρες, ενώ οι συστημικοί τραπεζίτες παραμένουν κολλημένοι στα μόνιτορς παρακολουθώντας με αγωνία την τάση των εκροών, που παραμένει σταθερή, μεγάλη, αλλά υπό έλεγχο.

Το ζητούμενο εν προκειμένω έχει να κάνει με το αν ο ευρωπαϊκός έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας θα στέκεται αρωγός και για πόσο διάστημα σε αυτή την προσπάθεια.

Η ΕΚΤ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει δώσει σημάδια ...αναχωρητισμού. Ωστόσο, η Ελλάδα λειτουργεί με ένα χρονικό ορόσημο: αυτό της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η ισχύς της παράτασης του μνημονίου.

Αν από την 1ηΜαρτίου δεν έχει ανανεωθεί, καθ' οιονδήποτε τρόπο, τότε ο κίνδυνος για την επόμενη μέρα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα είναι μεγάλος. Και δυστυχώς, οι δυνατότητες αντιπαράθεσης σε αυτή την κατάσταση, θα είναι μικρές.

ZENITH