Skip to main content

Ο Γ. Παπανδρέου χαιρετίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Αρμενίας.

Ο Προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους
Ο Προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους. Όπως είπε, καλωσορίζω την ιστορική αυτή συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και εξαίρω την προσπάθεια και την πολιτική βούληση στην οποία οι δύο ηγέτες επενδύουν, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές και να εργαστούμε προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή που είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Οι ιστορικές συμφωνίες υπογράφτηκαν στη Ζυρίχη, μετά τις πολύμηνες συνομιλίες υπο την αιγίδα της Ελβετίας. Ηδη τον Απρίλιο είχε συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του καθεστώτος των κλειστών τουρκικών συνόρων με την Αρμενία που ίσχυε από το 1993, εξαιτίας της διένεξης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ZENITH