Skip to main content

Ο «Γολγοθάς» της…αφρόκρεμας

Η μια μερσεντές πίσω από την…άλλη, κατέφθαναν για την Ανάσταση του Κυρίου, στη Μονή Βλατάδων, με θέα το Θερμαϊκό. Έτσι, Θεσσαλονικείς με γεμάτα…Ε9, κατέκλυσαν τη Σταυροπηγιακή Μονή, αν και τις προηγού
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Η μια μερσεντές πίσω από την…άλλη κατέφθαναν για την Ανάσταση του Κυρίου στη Μονή Βλατάδων, με θέα το Θερμαϊκό. Στο μοναστήρι - που έκτισαν οι Παλαιολόγοι για να τονώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μπροστά στην απειλή διάλυσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας - φέτος σημειώθηκε το αδιαχώρητο, θαρρείς και απειλούμαστε από μια νέα…διάλυση, αυτής της ελληνικής «αυτοκρατορίας» ή έστω…οικονομίας.

Έτσι, Θεσσαλονικείς με γεμάτα…Ε9, κατέκλυσαν τη Σταυροπηγιακή Μονή, αν και τις προηγούμενες χρονιές είχαν δείξει σαφή προτίμηση σε «ναούς» του εξωτερικού ή σε άλλες εκκλησίες, πιο…τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως της Μυκόνου, της Ύδρας και των Σπετσών.

Οι υπόλοιποι πιστοί – οι λιγότερο ταξιδεμένοι – έβλεπαν τους «καινούριους», να προσεύχονται στο «δικό» τους μοναστήρι και σχεδόν…ενοχλούνταν. Ειδικά όταν έκαναν «και με τα δύο χέρια» το σταυρό, ενδεχομένως για όσα θέλουν να κρατήσουν ή για όσα δεν θέλουν να χάσουν. Υλικά ή μη. Παρά τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, αρκετοί δεν άντεξαν και παρατήρησαν…«Φέτος γιατί δεν πέφτει ούτε καρφίτσα; Η Μονή μας (Βλατάδων) έγινε της…μόδας;».

Απ΄ ότι φαίνεται ναι. Η πίστη και η οικονομία έγιναν της μόδας! Όπως και σε άλλες Μονές, κοντά στο Πανόραμα και στη Θεσσαλονίκη (Αγίας Παρασκευής και Αγίας Αναστασίας) η προσέλευση των πιστών…διπλασιάστηκε, δημιουργώντας προσωρινή ευφορία στους κληρικούς που βαρέθηκαν «να την ακούν» από τα ΜΜΕ και τους «αθεόφοβους» κάθε είδους.

Οι έχοντες και κατέχοντες, από την πλευρά τους, δείχνουν να πλησιάζουν περισσότερο τα θεία! Όπως έλεγε στη Voria.gr ένας εξ αυτών. «Έρχονται πιο δύσκολες εποχές και θα ήταν έξυπνο «να μη βγάζουμε μάτι» με γούστα π.κ. (προ κρίσης) ενόψει σκληρών οικονομικών ελέγχων και ακόμη πιο αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων. Έτσι και Μύκονο θα κόψουμε και τα ταξίδια σε Μάτσου-Πίτσου, θα περιορίσουμε και πρωτομαγιά μαζί με τους εργάτες μας θα κάνουμε…». Με άλλα λόγια, ότι ξέραμε να τα ξεχάσουμε!

ZENITH