Skip to main content

Ο γρίφος των επιδομάτων και η ενσωμάτωση των μισθών

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στον βασικό ενέχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά κι ορισμένα εξαιρετικά αρνητικά.
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στον βασικό, σε μια προσπάθεια να διασωθεί από ενδεχόμενη ολοσχερή κατάργηση, ενέχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά κι ορισμένα εξαιρετικά αρνητικά, τα οποία τελούν ήδη υπό διευρεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει να «διαβάσουν» το νέο καθεστώς και τις επιπτώσεις του έχει να κάνει με το εξής μείζον θέμα: Επί ποιας βάσης θα υπολογίζονται από εδώ και στο εξής τα κάθε είδους επιδόματα που έχουν λαμβάνειν οι υπάλληλοι; Γιατί στην περίπτωση που οι επιπλέον μισθοί ενσωματωθούν στον βασικό κορμό, τότε, λογικά, θα αυξηθούν και οι βάσεις υπολογισμού των επιδομάτων. Κατ’ επέκταση, η επιβάρυνση των Ταμείων θα είναι μεγαλύτερη και του προϋπολογισμού ανάλογη.

Ο εν λόγω γρίφος απασχολεί εδώ κι εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιχειρεί να βρει μια λύση κοινά αποδεκτή από όλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη ένας διάλογος, με ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να βρεθεί ένα modus vivendi. Με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το τελευταίο διάστημα, όμως, να τελούν σε κατάσταση συναγερμού και τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση να έχουν διαρραγεί, η πιθανότητα να να βρεθεί σύντομα μια μέση λύση φαντάζει σε αυτή τη φάση πολύ δύσκολη. Τίποτα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων.

ZENITH