Skip to main content

Ο κ. Στρος-Καν μπαίνει στη ζωή μας

Πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα για την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας. Η είσοδος αυτή, που σίγουρα δεν θα είναι αναίμακτη, ήδη έχει δημιουργήσει αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα.
Του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Πλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα για την είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας. Η είσοδος αυτή, που σίγουρα δεν θα είναι αναίμακτη, ήδη έχει δημιουργήσει αναταράξεις τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Με το spread να έχει εκτιναχθεί στα ύψη την Παρασκευή, γίνεται κατανοητό ότι όλες οι «προσπάθειες» και από το εσωτερικό, αλλά και από την Ευρώπη, για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού έχουν πέσει στο κενό, αφού οι αγορές έχουν προδικάσει τη μοίρα μας. Κανένας επενδυτής δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι το πακέτο στήριξης είναι «διακοσμητικό» και σίγουρα κανένας δεν φοβήθηκε το νεροπίστολο (όπως αποδείχτηκε), που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Παπανδρέου.

Η χειρότερη των επιπτώσεων της δυσμενούς αυτής κατάστασης είναι ουσιαστικά η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και το επακόλουθο καθεστώς άτυπης κατοχής, στο οποίο περιέρχεται η χώρα. Για τη ζωή του μέσου Έλληνα, πλέον, δεν θα αποφασίζουν οι εκλεγμένοι από αυτόν αντιπρόσωποι (όχι απαραίτητα κακό), αλλά τεχνοκράτες του ΔΝΤ (σίγουρα τρομακτικό).

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ  Στρος-Καν, έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς τα ήδη υπάρχοντα κρίνονται ανεπαρκή! «Θα χρειστούν πρόσθετα μέτρα», είναι η ξεκάθαρη θέση του, όπως την εξέφρασε πριν λίγες ημέρες, ενώ μόλις χθες πρόσθεσε: «Οι κανόνες του ΔΝΤ είναι ίδιοι για όλους». Βέβαια, μάλλον έχουμε λίγο χρόνο ακόμα, αφού ο κ. Στρος-Καν, άφησε να εννοηθεί ότι οι όποιες αποφάσεις θα ισχύσουν από το νέο έτος, όσο παρήγορο και αν είναι αυτό.

Τα παραπάνω έχει αποδεχθεί και η ελληνική κυβέρνηση, με τον κ. Παπανδρέου να συνομιλεί χθες το βράδυ δια τηλεφώνου με τον κ. Στρος-Καν και τον κ. Παπακωνσταντίνου να στέλνει επιστολή εντός της εβδομάδας με παραλήπτη ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Όλα τα προαναφερθέντα δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι μένουν λίγες μέρες πριν η Ελλάδα στιγματιστεί ως η πρώτη χώρα-μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στα επιπλέον μέτρα που θα προτείνει το Ταμείο, είναι από λίγο έως πολύ γνωστά και καθόλου ευχάριστα. Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας αναμένεται η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, πιθανόν και του 13ου, αλλά και χαλάρωση των έως τώρα καθιερωμένων εργασιακών σχέσεων. Για την ανάταση των οικονομικών του δημοσίου, προβλέπονται μεταξύ άλλων κύμα ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεις, μείωση συντάξεων.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή ελπίδα στον ορίζοντα, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι ελαστικότερος με τη χώρα μας, επειδή επιθυμεί να είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία-και προφανώς δεν θα ήθελε, λίγο πριν, το όνομά του να ταυτιστεί με την πρώτη «βίαιη» παρέμβαση στον κοινωνικό ιστό χώρας της ευρωζώνης. Φρούδες ελπίδες; Ο χρόνος θα δείξει.

ZENITH