Skip to main content

Ο «κακός», η «καλή» και ο Τσίπρας

Η προσωπική βεντέτα και το σενάριο με τους ρόλους του «καλού» και του «κακού».

Συστηματικά αρνητικός σε οποιαδήποτε ελληνική πρόταση για την διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, εμφανίζεται πλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε βαθμό που ακόμα και ξένοι δημοσιογράφοι, σε κατ' ιδίαν συζυτήσεις τους, να παραδέχονται ότι «έχει αρχίσει να λειτουργεί με τους όρους προσωπικής βεντέτας». Η προειδοποίηση του, ανοικτά, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση, αν δεν τακτοποιήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ), ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ωστόσο, οι παρατηρητικοί αναλυτές εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε βλέπει με μεγάλη αντιπάθεια τον Ελληνα ομόλογο του, Γιάνη Βαρουφάκη. Εστω και αν ο τελευταίος στις δημόσιες τοποθετήσεις του υποστηρίζει ότι οι προσωπικές τους σχέσεις είναι πολύ καλές.  Όπως λέγεται, ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης τηλεφωνικής συνδιάλλεξης που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Ηταν πριν από την συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, όταν η κ. Μέρκελ φέρεται να του είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πειστεί και ο κ. Σόιμπλε. Το συμπέρασμα; Ο τελευταίος δεν ελέγχεται απολύτως ούτε από την καγκελάριο, εκτός και αν έχουν αποφασίσει να μοιράσουν τους ρόλους του «καλού» και του «κακού», για να κάνουν τη δουλειά τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ZENITH