Skip to main content

Ο Κατάινεν, η Die Zeit και η ΕΚΤ

Ο επισκέπτης των Βρυξελλών θα μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης.

Η είδηση ότι παραμονές της 24ης Απριλίου, όταν θα πραγματοποιείται το Eurogroup για την Ελλάδα, θα έρθει στην Ελλάδα ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαικής Επιτροπής (ΕΕ), ασφαλώς, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Η πληροφορία λαμβάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες προοπτικές από τη στιγμή που η ...φήμη που τη συνοδεύει υποστηρίζει ότι ο επισκέπτης των Βρυξελλών θα μεταφέρει ένα θετικό μήνυμα στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης. 

Κατά πάσα πιθανότητα, ο απεσταλμένος της Κομισιόν θα είναι ο «πολύς» Φιλανδός Κατάινεν, αλλά μέχρι την ώρα αυτή δεν έχει διευκρινισθεί ποιο θα είναι το περιεχόμενο του θετικού μηνύματος.

Σύμφωνα, πάντως, με μια εκδοχή, δεν αποκλείεται να «ταυτίζεται» με την χθεσινή αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σενάριο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη ακόμη και μετά από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία. Το μυστικό βρίσκεται στην χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ. Δηλαδή, η συμφωνία θα προβλέπει ότι η Φρανκφούρτη θα εξακολουθήσει να δίνει λεφτά στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και κατά συνέπεια να στηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, ακόμα και αν η κυβέρνηση της προχωρήσει σε πτώχευση. Το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει προχωρήσει σε διάψευση της πληροφορίας, μέχρι αυτή την ώρα, συνιστά από μόνο του ένδειξη ότι «κάτι» υπάρχει από πίσω...

ZENITH