Skip to main content

Ο καύσωνας στη Ρωσία «ζεσταίνει» τις τσέπες των αγροτών

Μπορεί ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξε τη Ρωσία να «ζεστάνει» τις τσέπες αγροτών ανά την ελληνική επικράτεια; Στο θεωρητικά άσχετο, αυτό, ερώτημα, η απάντηση είναι: «Ναι, μπορεί».
Μπορεί ο πρωτοφανής καύσωνας που έπληξε τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες να «ζεστάνει» τις τσέπες αγροτών ανά την ελληνική επικράτεια; Στο θεωρητικά άσχετο, αυτό, ερώτημα, η απάντηση είναι: «Ναι, μπορεί», αν λάβει κανείς υπόψη του εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η κλιματική αλλαγή που «έβαλε το χεράκι της» επίσης στον Καναδά και στο Καζακστάν, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, «έκαψε» χιλιάδες στρέμματα σιτοκαλλιεργειών στις τρεις συγκεκριμένες χώρες με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Ρωσία η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι 14,10% χαμηλότερη (θα φθάσει τα 53 εκατ. τόνους) έναντι του 2009, στον Καναδά κατά 22,64% και στο Καζακστάν κατά 17,65%. Όπως είναι φυσικό, με βάση το νόμο της αγοράς και της ζήτησης, οι φετινές τιμές του σιταριού έχουν αρχίσει κι ωθούνται προς τα πάνω για τις ποσότητες που παρήχθησαν.

Πρακτικά, δηλαδή, οι σιτοπαραγωγοί στην Ελλάδα που δεν έχουν υποστεί ζημίες αυτού του είδους, μπορούν να αναμένουν ότι φέτος θα πωλήσουν το σκληρό στάρι τους σε τιμές που ίσως να προσεγγίσουν ακόμη και τα 20 λεπτά ανά κιλό, παίρνοντας βαθιά οικονομική ανάσα. Μικρή άνοδος αναμένεται και για τις τιμές του καλαμποκιού, που πέρσι έκλεισαν στα 9-12λ/κιλό, καθώς διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στη διεθνή αγορά.

Τα ενθαρρυντικά για τους Έλληνες αγρότες στοιχεία έγιναν γνωστά στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκ μέρους της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, το στέλεχός της, Δήμητρα Μάρδα, παρουσίασε μία μελέτη για τις εξελίξεις στην αγορά των σιτηρών σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Όπως διαπίστωσε η κ. Μάρδα, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Ρωσία και αλλού οδηγούν σε άνοδο των τιμών των σιτηρών, ενώ οι συνεταιριστές κάλεσαν τους παραγωγούς να είναι συγκρατημένοι και να μην βιάζονται να υποκύψουν στις πιέσεις των εμπόρων.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τιρνάβου, Θανάσης Κοκκινούλης, εκτίμησε ότι οι τιμές θα ακολουθούν ανοδική πορεία και θα φτάσουν στο ύψιστο σημείο στις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι δεν είναι ανέφικτη η τιμή των 20λ/κιλών για το σκληρό σιτάρι. «Η αγορά θα ανακάμψει και αν οι αγρότες έχουν υπομονή και δεν βιαστούν να πουλήσουν θα ωφεληθούν με καλύτερες τιμές.

Δεν πρέπει να φοβηθούν να κρατήσουν το σιτάρι και θα βγουν κερδισμένοι», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους αγρότες να είναι ψύχραιμοι και να εμπιστεύονται τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, αφού μέσω αυτών θα πάρουν στο τέλος μεγαλύτερες τιμές. Οι τελευταίες εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα ενδέχεται να εμφανίσει ελαφρά μείωση, κυρίως επειδή οι περυσινές χαμηλές τιμές αποθάρρυναν τους αγρότες να καλλιεργήσουν σίτο.

Αυτή την περίοδο, εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ η χώρα μας «ξεφορτώνεται», με χαμηλές τιμές (περί τα 16 λεπτά το κιλό) αποθέματα περσινού σκληρού σιταριού. Κύριος προορισμός των εξαγωγών είναι η Αφρική (65%) και ειδικότερα αγορές όπως αυτές της Τυνησίας, Νιγηρίας και Αλγερίας. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη αποθέματα σκληρού –κοντά στους 100.000 τόνους- και μαλακού σιταριού, τα οποία διοχετεύονται προς τη Μαύρη Ήπειρο. Αντίθετα η Ελλάδα προχώρησε σε εισαγωγές μαλακού σιταριού με τιμή 16,6λ/κιλό από Ουγγαρία, Γαλλία και Βουλγαρία, προκειμένου να καλύψει εγχώριες ανάγκες.

ZENITH