Skip to main content

Ο κλοιός των τρακτέρ «πνίγει» τις επιχειρήσεις και την αγορά

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αυξάνει τη δυσαρέσκεια και τις ζημίες που καταγράφουν άλλες επαγγελματικές ομάδες της χώρας. Εξαγωγικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, εμπορικά καταστήματα και
Σε «θηλιά» για την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ο κλοιός των τρακτέρ, που έχει στηθεί και σφίγγει καθημερινά στις εθνικές οδούς, όσο και στα τελωνεία στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Εξαγωγικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, εμπορικά καταστήματα στο κέντρο και τις περιφερειακές αγορές της πόλης και τουριστικά γραφεία έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα και κάθε μέρα που περνά «γράφουν» όλο και μεγαλύτερες ζημίες. Μόνο στην κεντρική λαχαναγορά της πόλης, με πρόχειρους υπολογισμούς, το «τίμημα» προσεγγίζει -αν δεν ξεπερνά ήδη- τις 400.000 ευρώ. Προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και στο λιμάνι της πόλης εξαιτίας των πολύωρων αποκλεισμών στη σιδηροδρομική γραμμή για Βουλγαρία στο ύψος του Προμαχώνα. Η γειτονική χώρα, αν και διατηρεί, ακόμη, την ψυχραιμία της –όπως είπε ο πρωθυπουργός της θα αποσύρουν το αίτημα για αποζημίωση, αν υπάρξουν δεσμεύσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι αποκλεισμοί του τελωνείου-, επισήμως δηλώνει ότι η οικονομία της ζημιώνεται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις με το ποσό των περίπου 3 εκατ. ευρώ ημερησίως. Το βάρος των απωλειών, μάλιστα, φαίνεται να το επωμίζονται κυρίως επιχειρήσεις με αντικείμενο στους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού οι οποίες προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά της χώρας μας.

Μπλόκο σε φρούτα… και λαχανικά

Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους βάζουν «τρικλοποδιά» και στο ίδιο το επάγγελμά τους. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον δεύτερο αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρη Λακασά, «ένα στα πέντε προϊόντα τροφίμων που εξάγονται από την Ελλάδα είναι του αγροτικού τομέα».

Περισσότερο ορατός, ωστόσο, είναι, ήδη, ο αντίκτυπος των «μπλόκων» στη λειτουργία της κεντρικής λαχαναγοράς της Θεσσαλονίκης, η οποία στο σχεδόν 10ήμερο του αποκλεισμού στον Προμαχώνα, έχει «γράψει» απώλεια εισοδημάτων που ίσως να ξεπερνά τα 400.000 ευρώ. Κι αυτό διότι καθημερινά το χώρο τον επισκέπτονται δεκάδες έμποροι από τη Βουλγαρία, οι οποίοι προμηθεύονται από 50 έως 80 τόνους (κατά μέσο όρο την ημέρα) φρούτα και λαχανικά.

«Οι Βούλγαροι πελάτες μας συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τζίρου με ποσοστό περίπου 7-10% των συνολικών πωλήσεων της λαχαναγοράς», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κι εξηγεί ότι στο διάστημα που έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις η πρόσβασή τους στην Ελλάδα είναι αδύνατη. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων η απώλεια είναι της τάξης των 0,50 λεπτών το κιλό», εκτιμά ο κ. Παν. Σταματίου προσθέτοντας ότι «το χειρότερο είναι ότι τους στρέφουμε σε άλλες αγορές, στην Τουρκία και την Ιταλία και κανείς δεν ξέρει αν θα τους ξανακερδίσουμε όταν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις». Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες έμποροι στη λαχαναγορά αναγκάστηκαν να πετάξουν προϊόντα, γιατί οι Βούλγαροι συνεργάτες τους, ενώ τα παράγγειλαν, δεν μπόρεσαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να τα παραλάβουν.

Άδειασε από βούλγαρους καταναλωτές η αγορά

Ζημιές καταγράφει και το εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς οι χιλιάδες Βαλκάνιοι που την επισκέπτονται για ψώνια, ειδικά εντός της περιόδου των εκπτώσεων, δεν έχουν ευχέρεια πρόσβασης. «Είναι κάποιες χιλιάδες οι Βούλγαροι πολίτες που κατεβαίνουν, παραδοσιακά, στη Θεσσαλονίκη για ψώνια τα Σαββατοκύριακα, αλλά αυτή την περίοδο δεν μπορούν να έρθουν», παραδέχεται ο κ. Γκεοργκίεφ, οικονομικός σύμβουλος του βουλγαρικού προξενείου στην πόλη. Προσθέτει, δε, ότι «η μεγαλύτερη λαχαναγορά στα νότια σύνορα αυτή στο Πετρίτσι, είναι άδεια, διότι όλοι χονδρέμποροι αγόραζαν από τη Θεσσαλονίκη τα οπωροκηπευτικά τους και τα πωλούν σε όλη τη νότια Βουλγαρία μέχρι το Μπλαγκόεβγκραντ».

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μεταφορικές και οι τουριστικέςεπιχειρήσεις, οι οποίες δεν αποκλείουν προσφυγή στο ευρωπαϊκόδικαστήριο. Ειδικά στο χειμερινό θέρετρο του Μπάνσκο τα ξενοδοχεία, ταεστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα εν γένει είναι άδεια, αφού βάσειστοιχείων που έγιναν γνωστά στη γειτονική χώρα οι Έλληνες τουρίστεςαντιπροσωπεύουν το 80% των επισκεπτών.

Αντιμετώπιση κρίσης

Στη Βουλγαρία έχουν συγκροτήσει ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης, στο οποίο όσοι πλήττονται από τις κινητοποιήσεις μπορούν να το δηλώνουν, για να καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς. Μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, βάσει ισχυρισμών όσων απευθύνθηκαν στο κέντρο, οι ζημίες έφθαναν στα περίπου 40 εκατ. ευρώ.

ZENITH