Skip to main content

Ο κύβος ερρίφθη για νέα μέτρα-σοκ

Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μετατροπή τους σε πριμ παραγωγικότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων αναμένεται να ανακοινωθούν ως αντιστάθμισμα για την ενεργ
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, μετατροπή τους σε πριμ παραγωγικότητας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αύξηση ΦΠΑ(από 2 έως 4%) και έμμεσων φόρων αναμένεται να ανακοινωθούν ως αντιστάθμισμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς τη χώρα μας. Παράλληλα, προωθείται η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση του ορίου και τη μείωση των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα οι φήμες για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα εντάθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με κοινωνικούς φορείς.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, και βγαίνει μια απόφαση που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων», δήλωσε ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε.

«Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα υπάρξει έντονη κοινωνική αναταραχή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη».

«Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

«Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε», υπογράμμισε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ZENITH