Skip to main content

Ο Λίβιου Νεγκόιτα νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Τον Λίβιου Νεγκόιτα, δήμαρχο της τρίτης από τις συνολικά έξι περιφέρειες του Βουκουρεστίου, διόρισε πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου.
Τον Λίβιου Νεγκόιτα, δήμαρχο της τρίτης από τις συνολικά έξι περιφέρειες του Βουκουρεστίου, διόρισε πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το επόμενο διήμερο θα έχει συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα, ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να παρουσιάσει στο ρουμανικό κοινοβούλιο τη νέα κυβέρνηση.

«Λαμβάνω υπόψη μου και την προοπτική μιας κυβέρνησης συνασπισμού», δήλωσε ο κ. Νεγκόιτα, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον προσωρινό πρωθυπουργό και επικεφαλής του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος, Εμίλ Μποκ.

Ωστόσο, η πρόταση του Ρουμάνου προέδρου δέχθηκε έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανακοίνωσαν την άρνησή τους να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης του Λίβιου Νεγκόιτα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα θα παραμείνει σε πολιτικό αδιέξοδο και δεν είναι βέβαιο αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από τις προεδρικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.

Η πολιτική κρίση θέτει σε κίνδυνο και τη ρουμανική οικονομία, καθώς δεν γνωστοποιήθηκε η ακριβής ημερομηνία λήψης της τρίτης δόσης από το δάνειο, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος δήλωσε πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισκέφθηκαν τη Ρουμανία, για να αξιολογήσουν την πρόοδο της χώρας ως προς την εκπλήρωση των όρων της δανειοδοτικής συμφωνίας, θα επιστρέψουν για περαιτέρω συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH