Skip to main content

O Νίκος Λούλης αναλαμβάνει την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

Ο 29χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας «Μύλοι Λούλη ΑΕ» ήδη επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη και του γνωστοποίησε την πρόθεση της οικογένειάς του.

Την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας αναλαμβάνει, με δικά του έξοδα, ο 29χρονος Νίκος Λούλης (γιος του Κώστα Λούλη), που αποτελεί την 7η γενιά μυλωνάδων, με καταγωγή από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων.

Όπως μεταδίδει το epirus gate, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας "Μύλοι Λούλη ΑΕ" που διαπρέπει σήμερα επιχειρηματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, ήδη επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη και του γνωστοποίησε την πρόθεση της οικογένειας Λούλη.

Συγκεκριμένα, ο κ Λούλης μετέφερε την πρόθεση του να χρηματοδοτήσει τμήμα ή και το σύνολο του έργου αποκατάστασης του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας,στον Περιφερειάρχη, σε επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα το μεσημέρι.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ.Λούλη για την πρόθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι δίνει το παράδειγμα, ώστε όλοι μαζί οι Ηπειρώτες να αποκαταστήσουν ένα ιστορικό μνημείο που είναι αλληλένδετο με την ιστορία της περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά του ανέφερε o κ. Λούλης, οι πρόγονοί του χρηματοδότησαν κατά το παρελθόν δύο φορές την κατασκευή του γεφυριού και γι' αυτό και για τον ίδιο, πρέφτει βαρύ το φορτίο της προσφοράς για την αναστήλωσή του. Η ιστορία των Μύλων Λούλη ξεκινά τον 18ο αιώνα όταν το 1782 ο Ζώης Λούλης εγκαθίσταται στην Αετοράχη Ιωαννίνων και κτίζει έναν μικρό πετρόμυλο.

Οι απόγονοί του ιδρύουν στα Γιάννενα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής.Το 1912, κατά την οπισθοχώρηση των Τούρκων, η περιουσία της οικογένειας Λούλη καταστρέφεται και ο Μύλος καίγεται. Σήμερα, το κληροδότημα Λούλη κρατά ζωντανό το πέρασμα της οικογένειας από τα Γιάννενα. Το κληροδότημα εισπράττει τα έσοδα από τα ακίνητα της οικογένειας στο κέντρο των Ιωαννίνων και τα διαθέτει σε κοινωφελή έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1914 η οικογένεια Λούλη θα εγκατασταθεί στον Βόλο. Εκεί το 1914 αγοράζει μερίδιο του Μύλου Ι.Ξύδη – Ν. Χατζηνίκου.

Τον Μάρτιο του 1926 πυρκαγιά θα καταστρέψει και πάλι τον Μύλο. Χτίζεται καινούργιος και το 1927 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο τον Χρήστο Λούλη. Μέχρι το 1954 πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Λούλης, όπου επί προεδρίας του η εταιρεία κάνει το πρώτο σιμιγδαλόμυλο, προκαλώντας πραγματική επανάσταση στο χώρο της μακαρονοποιίας, αφού πλέον γίνεται δυνατή στη χώρα μας η παραγωγή ζυμαρικών από σιμιγδάλι. Τις δεκαετίες 70, 80 κι 90 με μπροστάρη τον Κωνσταντίνο Λούλη η εταιρεία πια έχει «απογειωθεί» και καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου. Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η εταιρεία περνά στην 7η γενιά και τη διοίκηση αναλαμβάνει (2010) ο Νίκος Λούλης.

ZENITH