Skip to main content

Ο Ντράγκι έκλεισε τις πόρτες της ρευστότητας στην Ελλάδα

Όσο διαρκεί η αξιολόγηση δεν μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα, είπε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορ

Κλειστές είναι οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα όπως ξεκαθάρισε σήμερα από την Κύπρο ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε κατηγορηματικά όχι στην αύξηση του ορίου για την  έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου η χώρα να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι απάντησε:

«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίσουν κάποιο ξαφνικό αρνητικό γεγονός υπάρχουν τα 10 δισ. του ΤΧΣ για την κάλυψη τους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει επί του παρόντος σε αγορές ελληνικών ομολόγων και παρουσίασε τις προϋποθέσεις για να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

«Η ΕΚΤ είναι ο πρώτος που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην ελληνική cοικονομία εφόσον πληρούνται οι διαδικασίες», δήλωσε και πρόσθεσε: «οι προϋποθέσεις είναι να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που θα δείχνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εμείς θα καλωσορίσουμε μια τέτοια εξέλιξη».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα», υπογράμμισε.

Όπως είπε η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Αθήνα 100 δισ. ευρώ και έχει διπλασιάσει το δανεισμό, που πλέον ανέρχεται στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι στις 9 Μαρτίου ξεκινά επίσημα η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανά η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών αλλά και ιδιωτικών ομολόγων σε μηνιαία βάση θα φθάσει στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι αγορές θα γίνονται από την δευτερογενή αγορά.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2%.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το ΑΕΠ της ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

ZENITH