Skip to main content

Ο Ντράγκι, ο ELA και η... πρίζα της ελληνικής οικονομίας

Καίγεται για συμφωνία Ελλάδας - εταίρων ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Καθησυχαστικά μηνύματα για την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ σχετικά τον ELA, ανησυχητικά για την αυξημένη χρήση του από τις ελληνικές τράπεζες.

Όσο οι μέρες περνούν και δεν προκύπτει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο περισσότερο τα βλέμματα θα στρέφονται στην ΕΚΤ και στις αποφάσεις του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών άρα και της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μάριο Ντράγκι είναι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που καίγεται περισσότερο από κάθε άλλον για την επίτευξη συμφωνίας, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα  αναγκαστεί να τραβήξει την... πρίζα από την ελληνική οικονομία, με συνέπειες που θα είναι σίγουρα δραματικές για την Ελλάδα και επιπτώσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για την Ευρωζώνη.

Και ακριβώς  επειδή οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες, ο κ.Ντράγκι είναι ο τελευταίος που θέλει την οριστική ρήξη, καθώς θα είναι ο πρώτος που θα κληθεί να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, διαψευδόμενος παταγωδώς στη επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωσή του ότι «η συμμετοχή μίας χώρας στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη».

Παρά την πολυδιαφημισμένη ανεξαρτησία και δύναμη της ΕΚΤ, υπάρχει ένα όριο δράσης και ενεργειών, το οποίο τελικά αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς στην ευρωζώνη, που, όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες, δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί για τη χώρα μας.

Άλλωστε, με μία κίνηση πολιτικής πίεσης προς την Αθήνα, η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για χρηματοδότηση, μετατοπίζοντας το βάρος της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, που επίσης απαιτεί την έγκριση της ΕΚΤ.

Ο ELA, λοιπόν, είναι το ύστατο χρηματοδοτικό καταφύγιο για τις ελληνικές τράπεζες και αύριο αναμένεται η νέα απόφαση της ΕΚΤ, εν μέσω του χάσματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για την επέκταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος αυτού του μήνα.

Πληροφορίες του Reuters είναι καθησυχαστικές και αναφέρουν ότι δεν αναμένεται αυτή την εβδομάδα να μπει ξαφνικό τέλος της έκτακτης χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
 

«Η Ελλάδα εξαντλεί τον ELA με ταχείς ρυθμούς»

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ εμφανίζουν αύξηση της χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες κατά 51,7 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. «Η άνοδος έρχεται ύστερα από μια αύξηση κατά 5,85 δισ. ευρώ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες αφότου η Ελλάδα ζήτησε την συνδρομή του ELA», γράφει το πρακτορείο.

«Στο σύνολό τους, αυτά αποδεικνύουν ότι η συνολική χρήση του ELA στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 57,5 δισ. ευρώ ή περίπου 7,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το τρέχον όριο της ΕΚΤ. Το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντιέται αύριο στην Φρανκφούρτη. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αιτηθούν περαιτέρω αύξησης του ορίου του ELA, για να έχουν περιθώριο σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει, εάν δεν δοθεί επέκταση του ELA αύριο, αυτό θα είναι διότι οι ελληνικές τράπεζες δεν την ζήτησαν ή επειδή την ζήτησαν αλλά η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την χορηγήσει. «Το δ.σ. της ΕΚΤ δεν είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει επισήμως μέχρι τις 5 Μαρτίου, όταν και θα συναντηθεί στην Κύπρο. Αυτή η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αφού θα έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στο τέλος Φεβρουαρίου», αναφέρει.

«Η μη παράταση του ELA αύριο δεν θα αποτρέψει το δ.σ. της ΕΚΤ από το να την παρατείνει σε μία άτυπη συνεδρίαση, το οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα. Εάν δεν δώσει μια επέκταση αύριο, μπορεί επίσης να θεωρηθεί και ως ένα περαιτέρω μήνυμα της ΕΚΤ στην Ελλάδα», καταλήγει το Bloomberg.

WSJ: Καταρρέει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λέει ο Ντράγκι

Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal ανέφερε πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε χθες τους υπουργούς Οικονομικών ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η WSJ επικαλείται κοινοτικό αξιωματούχο ο οποίος τόνισε πως ο κ. Ντράγκι τους είπε ότι η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καταρρέει χωρίς να διευκρινίσει εάν ή πότε η ΕΚΤ θα διακόψει την παροχή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Αύριο θα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την παροχή του ELA και το μέγεθος της ρευστότητας που δίνεται, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ εξαιτίας της αναταραχής στην οικονομία και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης με τους δανειστές.

ZENITH