Skip to main content

Ο πραγματικός στόχος της Moody΄s

Πώς συνδέεται η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης με την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα
Δύο ήταν τα γεγονότα που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε. Το πρώτο ήταν η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και το δεύτερο η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο και τελικά τι μπορεί να σημαίνει αυτή την κρίσιμη ώρα μία ακόμα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν ακόμα οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης;

Τραπεζικοί κύκλοι και επενδυτές χαρακτηρίζουν την κίνηση της Moody’s «χτύπημα κάτω από τη μέση» και «παραλογισμό». Στους χαρακτηρισμούς αυτούς θα μπορούσε να προστεθεί και η «αστοχία», καθώς οι ουσιαστικές επιπτώσεις από αυτήν την  κίνηση είναι μηδαμινές. Το μόνο που καταφέρνει η Moody’s είναι να επιβεβαιώσει ένα ήδη κακό κλίμα τη στιγμή μάλιστα που η χώρα ολόκληρη πασχίζει για μία δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία και υποστηρίζεται από θεσμικά όργανα, όπως Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ίσως σκοπός της είναι να κρατήσει τα φώτα της δημοσιότητας σε συγκεκριμένους στόχους ώστε να προστατεύσει άλλες οικονομίες με εξίσου σοβαρά προβλήματα, βλέπε Βρετανία. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προσελκύει και πάλι τα βλέμματα της διεθνούς αγοράς στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, αλλά όλοι την θεωρούσαν αναμενόμενη.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει θωρακίσει τα ομόλογα της ευρωζώνης κάνοντας αποδεκτά ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα οποιασδήποτε αξιολόγησης, οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση δεν είναι σημαντικές.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιστρέψει στις αγορές, εφόσον οι δανειακές ανάγκες έως το 2012 καλύπτονται από το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ και της ΕΕ. Η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι γνωστή. Επομένως ένα οίκος πάνω ένας οίκος κάτω η υποβάθμιση στην παρούσα φάση απλά επιβεβαιώνει την κατάσταση.

Οι επιπτώσεις και ο πραγματικός στόχος

Το μόνο στο οποίο έχει επίπτωση είναι ότι η ρευστότητα που μπορούν να πάρουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ θα είναι κατά 5% χαμηλότερη της αξίας των ομολόγων που δίνουν για εγγύηση. Επιπλέον, ίσως να δημιουργεί πρόβλημα στις υπόλοιπες οικονομίες με αντίστοιχα προβλήματα, καθώς το κλίμα επιβαρύνεται και τα spread τους παίρνουν την ανιούσα. Και μπορεί αυτό για εμάς να μην έχει κάποια σοβαρή επίπτωση, εφόσον τα δάνεια μας προέρχονται πλέον από την ΕΕ και το ΔΝΤ και όχι από τις αγορές, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, οι οποίες ακόμα καλύπτουν τις δανειακές τους ανάγκες από τις ομολογιακές αγορές.

Μήπως η Moody’s το λέει στην νύφη για να το ακούσει η πεθερά; Μήπως τώρα που «τακτοποίησαν» την ελληνική οικονομία με το σχέδιο διάσωσης και εφόσον έχει συμφωνηθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για την παροχή ζεστού χρήματος και σε άλλες οικονομίες, πιέζουν για να γίνει χρήση αυτού του μηχανισμού και από την Ισπανία; Απλά θυμίζουμε τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες που θέλουν την ΕΕ να ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης και για την Ισπανία. Και επίσης υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές του έτους το αγαπημένο θέμα των αγγλοσαξονικών και γερμανικών μέσων ήταν η ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για πακέτο στήριξης. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

ZENITH