Skip to main content

O πρώτος διάλογος του Τσίπρα με τη Μέρκελ

H πρώτη επαφή του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στη Σύνοδου Κορυφής. Ο Ολάντ έκανε τις συστάσεις, θερμή αγκαλιά από Ρέντσι. Παράθυρο συμβιβασμού για πρώτη φορά από Μέρκελ, τι προτείνει η Ελλ

Χειραψία και σύντομο διάλογο είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Μέρκελ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νίκη τους στις εκλογές, τονίζοντας: «Ελπίζω να εχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες».

«Tο ελπίζω και εγώ», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Τις συστάσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες ανέλαβε ο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Image
O πρώτος διάλογος του Τσίπρα με τη Μέρκελ

O κ. Τσίπρας είχε θερμή αγκαλιά με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, με τον οποίο κάθισε δίπλα-δίπλα.

Image
O πρώτος διάλογος του Τσίπρα με τη Μέρκελ

Image
O πρώτος διάλογος του Τσίπρα με τη Μέρκελ

Τσίπρας: Απαιτείται λύση που θα θεραπεύσει τις πληγές της λιτότητας

Τη βεβαιότητά του πως θα βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση, που «θα θεραπεύσει τις πληγές της λιτότητας και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να φέρουν την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης.

Παράθυρο για συμβιβασμό από τη Μέρκελ

Για πρώτη φορά η Γερμανία καγκελάριος άφησε ανοιχτό το παράθυρο για συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση, στις δηλώσεις της, προσερχόμενη στη Σύνοδο, αν και επανέλαβε περί σεβασμού στους κανόνες της ΕΕ.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση συμβιβασμών για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ανυπομονεί για την πρώτη της συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κα Μέρκελ αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «θα δούμε τις προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα. Θα συζητηθούν στο πλαίσιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που ξανασυναντώνται τη Δευτέρα. Οπότε έχουμε λίγες μέρες περιθώριο.

Όπως είπε, «η αξιοπιστία της Ευρώπης βασίζεται στο σεβασμό των κανόνων από τα μέλη της. Θα έλεγα μόνο ότι η Ευρώπη πάντοτε θέτει στόχο να βρει συμβιβασμούς και αυτή είναι η επιτυχία της Ευρώπης. Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτόν. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από το να σεβόμαστε τους κανόνες και να μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον».

Αναφορικά με την ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία στο Μινσκ, υπογράμμισε ότι «είναι ένα παράθυρο ελπίδας, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο».

Τι προτείνει η Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με πρόταση-πακέτο που βασίζεται στους ακόλουθους τρεις άξονες, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία-γέφυρα, τη χρηματοδότηση της χώρας και τον δημοσιονομικό εξορθλογισμό:

«Συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.

-Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, λένε. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει, υποστηρίζουν.

-Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.

-Χρηματοδοτικό

-Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
-Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
-Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
-Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
-Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
-Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

-Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.

-Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.

-Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.

-Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

 

 

ZENITH