Skip to main content

«Ό,τι ήταν να φύγει στο εξωτερικό έφυγε», εκτιμούν τραπεζίτες για τις καταθέσεις

Όπως σχολίαζε στη Voria.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της ελληνικής αγοράς, «ό,τι ήταν να φύγει στο εξωτερικό έχει, πλέον, φύγει» και ως εκ τούτου ο πανικός αναλήψεων σε μερίδα καταθετών που τροφοδοτή
Αύξηση 5,1% σημείωσαν οι εκροές των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τα οποία και επικαλείται η Euroxx Sec. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι εκροές ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν διαμορφωθεί στα 15,9 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 6,7%. Το ύψος των καταθέσεων τον Απρίλιο ανήλθε συνολικά σε 222,1 δισ. ευρώ.

Όπως, πάντως, σχολίαζε στη Voria.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της ελληνικής αγοράς, «ό,τι ήταν να φύγει στο εξωτερικό έχει, πλέον, φύγει» και ως εκ τούτου ο πανικός των αναλήψεων που τροφοδοτήθηκε και πριν λίγες ημέρες, υπό το φόβο της χρεοκοπίας της χώρας και της επιστροφής στη δραχμή, έχει καταλαγιάσει.

Η ίδια πηγή, που ζητά να διατηρηθεί η ανωνυμία της, εξηγεί, ακόμη, ότι ποσοστό περίπου 90% των συνολικών καταθέσεων της χώρας βρίσκεται στα χέρια μόλις του 10% των συνολικών καταθετών, ενώ το εναπομείναν 10% είναι διασκορπισμένο στο υπόλοιπο 90% του πληθυσμού που είναι μικροκαταθέτες. «Τα ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 30.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ δεν φεύγουν», ανέφερε το ίδιο στέλεχος με βεβαιότητα, ενώ για πιο μικρά ποσά η πρακτική έχει αποδείξει πως η ανάληψη γίνεται με σκοπό να «φυλαχτούν κάτω από το μαξιλάρι ή το στρώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, τα χρήματα πολύ γρήγορα επιστρέφουν». Για τα ποσά που έχουν φύγει στο εξωτερικό, εξάλλου, ο τραπεζίτης τονίζει ότι οι κάτοχοί τους δεν αποκλείεται μελλοντικά να κληθούν να αποδείξουν το «πόθεν έσχες» εάν αποφασίσουν να τα επανεισάγουν στη χώρα και να έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη, ενώ ακόμη και στο ανώδυνο, όσον αφορά στις πιθανές νομικές επιπλοκές, σενάριο σημειώνει με νόημα ότι η φορολογία που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι επώδυνη.

ZENITH