Skip to main content

Ο τουρκικός «κίνδυνος» και πώς απεφεύχθη

Παρά τους φόβους και τις «απειλές», μέχρι σήμερα δεν έχουν ρευστοποιηθεί ελληνικά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία στην ΝΑ Ευρώπη.
Περισσότερη αισιόδοξη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν εμφανίζεται η ηγεσία του ελληνικού τραπεζικού λόμπι, για την επόμενη μέρα του συστήματος, μετά την τελευταία κι εν εξελίξει κρίση. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, μολονότι αντιμετωπίσθηκαν κι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σημαντικοί κίνδυνοι, εξακολουθούν να ξεπερνιούνται με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός ότι παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν, οι ελληνικοί όμιλοι απέφυγαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να πουλήσουν θυγατρικές τους στο εξωτερικό και κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου μάλιστα παραμόνευε ένας επιπλέον κίνδυνος.

Ποιος; Αυτός του να καταλήξουν σε τουρκικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα είχαν εκδηλώσει και σχετικό ενδιαφέρον. «Μπορεί πίσω από τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της Ziraat να κρύβεται ένας συγκαλυμμένος εθνικισμός, όμως, να είστε σίγουροι ότι κάτι υπάρχει» είναι η δήλωση στελέχους μεγάλης ξένης τράπεζας, που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια και καταγράφει τα γεγονότα.

Προς το παρόν, πάντως, κι όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το «πικρό ποτήρι» της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό και κυρίως στη γειτονιά μας, έχει αποφευχθεί…

ZENITH