Skip to main content

Ο χειμώνας «δείχνει τα δόντια του»

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε στον Χορτιάτη και στο Πανόραμα. Ο δρόμος Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου δόθηκε στη κυκλοφορία ενώ αναμένετ
Ο χειμώνας «δείχνει τα δόντια» αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Χιόνια, βροχές, παγωνιά και θυελλώδεις βοριάδες, που προκαλούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού.

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε στον Χορτιάτη και στο Πανόραμα. Ο δρόμος Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου, που είχε κλείσει, δόθηκε στη κυκλοφορία μετά τις εννιά το πρωί, ενώ αναμένεται να ανοίξει και ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Δεκάδες χωριά αποκλείστηκαν στο νομό Φθιώτιδας, όπου το χιόνι έφτασε σε ύψος έως και το 1,5 μέτρο. Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία σε τμήματα των δρόμων Λαμίας-Δομοκού, Λαμίας - Αμφισσας, και Λαμίας-Καρπενησίου. Δεν χρειάστηκε επέμβαση των εκχιονιστικών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε όλο το ορεινό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβεβών, Φλώρινας και Καστοριάς. Στο νομό Κοζάνης, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε διάφορα οδικά σημεία του νομού Τρικάλων, όπως στην εθνική οδό Τρικάλων - Αρτας από το 4ο χλμ (γέφυρα Πύλης) έως το 75ο χλμ (γέφυρα Αλεξίου), στην επαρχιακή οδό Πύλης - Μεσοχώρας, από το 4ο χλμ έως το 55ο χλμ (Μεσοχώρα).

Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλά σημεία του ορεινού όγκου του νομού Καρδίτσας λόγω χιονοπτώσεων και παγετού.

Αλυσίδες απαιτούνται στις επαρχιακές οδούς Μουζακίου - Πετρίλου, Μουζακίου - Αρτας, Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα, Καρδίτσας - Λουτρά Σμοκόβου - Ρεντίνας, Καρδίτσας - Φράγματος Νικολάου Πλαστήρα, καθώς και στο οδικό τμήμα περιφερειακά της λίμνης Πλαστήρα.

Η χιονόπτωση συνεχίζεται με το ύψος του χιονιού να κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά.

Αποκλεισμένα χωριά δεν υπάρχουν ενώ έχουν αναφερθεί προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Μεσενικόλα και Καροπλέσι.

Ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση από το απόγευμα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας.

Λόγω της χιονόπτωσης ακινητοποιήθηκαν οχήματα στο δρόμο από τα Γιάννενα προς την Κακαβιά. Το ύψος του χιονιού έφτασε τα 20 εκατοστά και στην περιοχή σπεύδουν εκχιονιστικά μηχανήματα.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Ορμένιο του Έβρου με -9 βαθμούς Κελσίου.

Πρόβλεψη καιρού

Το Σάββατο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή αναμένονται αυξημένες βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά στο Αιγαίο και στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Τη Δευτέρα αναμένονται ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση από 5 έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

ZENITH