Skip to main content

ΟΔΔΗΧ: Καλύφθηκε με αυξημένο κόστος η έκδοση εντόκων

Με επιτυχία, αλλά και με αυξημένο κόστος, δανείσθηκε το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Η απόδοση ανήλθε στο 2,97% από 2,75%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που πραγματοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,30.

Η απόδοση ανήλθε στο 2,97% από 2,75% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου, ενώ ο συντελεστής κάλυψης παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή δίνει σημαντική ανάσα  για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση συμμετείχαν με ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ ξένες τράπεζες που σταδιακά αποσύρθηκαν από τις δημοπρασίες εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, ενώ το κενό δεν μπορούσαν να το καλύψουν οι ελληνικές λόγω του γνωστού ορίου που έχει επιβάλει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη της έκδοσης υπήρξε συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω νόμιμων διαδικασιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ «σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.138 εκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές».

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, στις 12μ.μ.

 

ZENITH