Skip to main content

Οφειλές 550 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία στους φαρμακοποιούς

Στο ποσό των 550 εκατ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος των οφειλών που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους φαρμακοποιούς. Το μεγαλύτερο μέρος των χρωστούμενων, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ανήκει στο ταμεί
Στο ποσό των 550 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος των οφειλών που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προς τους φαρμακοποιούς. Το μεγαλύτερο μέρος των χρωστούμενων, ύψους περίπου 350 εκ. ευρώ, ανήκει στον ΟΠΑΔ, το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έχει να πληρώσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Καθυστερήσεις υπάρχουν κι από άλλα μικρότερα ταμεία, με εξαίρεση το ΙΚΑ και το ΟΓΑ, τα οποία εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους πάνω στο δίμηνο.

Τα στοιχεία αυτά, για το καθεστώς πληρωμών των φαρμακείων από τα ασφαλιστικά ταμεία, παραχώρησε στη Voria.gr ο γ. γ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου, προσθέτοντας ότι «είναι και ορισμένα ταμεία που λειτουργούν πονηρά. Λένε πληρώνουμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και για την επαρχία δεν εγγυόμαστε. Λες και στην επαρχία δεν έχουν προβλήματα οι φαρμακοποιοί».

Φτωχομάνα και στα φαρμακεία

Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργίου σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.240 φαρμακεία και άλλα περίπου 3.600 στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα, σε ένα σύνολο 11.000 σημείων, είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την επικράτεια. «Στη Θεσσαλονίκη είναι από τα πιο φτωχά φαρμακεία, διότι όσο περισσότερα υπάρχουν, σε σχέση με τον πληθυσμό, τόσο λιγότερα τα έσοδα που τους αναλογούν», επισημαίνει ο ίδιος και εξηγεί πως στην πόλη μας η διασπορά είναι ένα φαρμακείο ανά 880 κατοίκους, ενώ για τη χώρα συνολικά η αναλογία είναι ένα φαρμακείο ανά 980 κατοίκους.  «Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένη. Αν αφαιρέσουμε τα νοσοκομεία, το παράλληλο εμπόριο και τις εξαγωγές που γίνονται, αν βγάλουμε το στοκ, τους φόρους, το ΦΠΑ κι όλα αυτά, στο τέλος ο μέσος όρος τζίρου που κάνει ένα φαρμακείο είναι στις 25-30.000 ευρώ, μεικτό κέρδος προ φόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Υπολογίστε ότι το ποσοστό κέρδους μας είναι 23,8% επί της λιανικής και αν προσθέσουμε φόρους, ενοίκια κλπ, λειτουργούμε με 9,8% καθαρά κέρδη».

Κινητοποιήσεις

Αναφορικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που προκλήθηκαν  –και που ανεστάλησαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του ΠΦΣ με την υπουργό Οικονομίας- έπειτα από την απόφαση για το άνοιγμα του επαγγέλματος, ο γ. γ. του Συλλόγου εξέφρασε την απορία «πώς γίνεται να έχουν δοθεί 3.500 νέες άδειες τα τελευταία 3-4 χρόνια και να θεωρείται πως το επάγγελμα είναι κλειστό;». Πρόσθεσε ακόμη ότι η βασική ένσταση φαρμακοποιών είναι ότι με την απόπειρα ανοίγματος του επαγγέλματος «επιτρέπεται και ευνοείται σκανδαλωδώς η είσοδος μεγάλου μεγέθους οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της διακίνησης και διάθεσης φαρμάκου.

Δηλαδή τόσο στο χονδρεμπόριο όσο και στο λιανεμπόριο των φαρμάκων μπαίνουν τρομακτικά συμφέροντα ιδιωτών που αντιμετωπίζουν το φάρμακο όχι σαν ένα μεικτό αγαθό που ενέχει υπηρεσία υγείας και κοινωνικότητα, αλλά μόνο σαν αγοραίο προϊόν».

Φαρμακεία και κρίση

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο επάγγελμα, ο κ. Καραγεωργίου είπε πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν αρχίσει να κλείνουν φαρμακεία εξαιτίας αυτού του λόγου. «Πολλοί έχουμε γίνει κάτι σαν σούπερ μάρκετ. Έχουμε βάλει μέσα πολλά προϊόντα φροντίδας υγείας, κι αυτό γιατί έχει αλλάξει η μορφή της φαρμακευτικής. Από την κατασκευή και πώληση φαρμάκων, περάσαμε στην παροχή υπηρεσιών υγείας», τόνισε και εκτίμησε ότι «αυτό το κάνουν οι φαρμακοποιοί για να κρατήσουν μέρος ρευστότητας και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των οφειλών από το κράτος». Σε ό,τι αφορά στην αναλογία καλλυντικών, παραφαρμακευτικών και συμπληρωμάτων διατροφής, σε σχέση με το φάρμακο, ο κ. Καραγεωργίου σημείωσε ότι αντιστοιχούν στο περίπου στο 7-8% του τζίρου, έναντι περίπου 5% πριν λίγα χρόνια.

Αντικαταθλιπτικά

Εκτός από την αύξηση των πωλήσεων στα παραφαρμακευτικά προϊόντα, ωστόσο, τα φαρμακεία έχουν αρχίσει να καταγράφουν μια ανησυχητική αύξηση και σε φάρμακα που σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα και άλλες βαριές παθήσεις. «Η Ελλάδα έρχεται 2η ή 3η στην Ευρώπη, από άποψη ρυθμού αύξησης στην κατανάλωση αντικαταθληπτικών χαπιών, ο οποίος είναι της τάξης του 16%», εξήγησε ο γ. γ. του ΠΦΣ, και τονίζει ότι μια άλλη κατηγορία που εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια είναι τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, (νοσοκομειακά που αντιπροσωπεύουν, όπως είπε, περί το 5,5% σε κουτιά και το 9-9,5% συνολικής κίνησης των φαρμάκων) τα οποία στο μεγαλύτερό τους όγκο είναι φάρμακα τα οποία απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, καθώς κι άτομα με ειδικές αιματολογικές παθήσεις.

ZENITH