Skip to main content

Οι 20 εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

Ανακοινώθηκαν από το «Great Place to Work Institute Hellas» και το «ALBA Graduate Business School» τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces, που αναδεικνύει τις εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό πε
Ενώ μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις απολύει εργαζομένους, υπάρχουν κάποιες εταιρίες οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, επιλέγουν έξυπνες και όχι επώδυνες λύσεις μείωσης εξόδων και διατηρούν το καλό εργασιακό τους κλίμα.

Η έρευνα Best Workplaces του «Great Place to Work Institute Hellas» και του «ALBA Graduate Business School» ανέδειξε τις εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Oι εταιρίες που ξεχωρίζουν κατανέμονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους: δέκα εταιρίες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και δέκα εταιρίες με 50 έως 250 εργαζόμενους.

Οι εταιρίες που διακρίνονται για το 2010 είναι οι εξής:

Οι 10 καλύτερες εταιρίες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους

1. Coca-Cola Τρία Έψιλον

2. GlaxoSmithKline Pharma

3. ABBOTT LABORATORIES ΕΛΛΑΣ

4. Tasty Foods

5. AXA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

6. ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ

7. AstraZeneca AE

8. Würth Hellas

9. Club Hotel Casino Loutraki

10. Ericsson Hellas

Οι 10 καλύτερες εταιρίες που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους

1. Bristol-Myers Squibb

2. ΨΗΜΙΤΗ AE

3. Manpower

4. ΑΙΩΝ

5. Data Communication ΑΕ

6. CHARTIS

7. International Life ΑΕΑΖ

8. Medtronic Hellas

9. Genesis Pharma

10. Xerox Hellas AEE

Στη φετινή έρευνα αξιολογήθηκαν 49 εταιρίες από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που απασχολούν στο σύνολό τους πάνω από 28.700 εργαζομένους. Το ποσοστό ανταπόκρισης των εργαζομένων στην έρευνα ανήλθε στο 75% περίπου. Η συμμετοχή των εταιριών είναι σε εθελοντική βάση, ενώ η τελική αξιολόγησή τους βασίζεται κατά τα δύο τρίτα στις απαντήσεις των υπαλλήλων τους, γεγονός που καθιστά την έρευνα μοναδική ως προς τη μεθοδολογία της, αφού η γνώμη των εργαζομένων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάταξη της κάθε εταιρίας. Τα ερωτηματολόγια των εργαζομένων είναι εμπιστευτικά, συμπληρώνονται ανώνυμα από τους εργαζόμενους και αποστέλλονται απευθείας στους αξιολογητές.

Η έρευνα αξιολόγησης Best Workplaces πραγματοποιείται κάθε χρόνο από ομάδα αξιολόγησης του τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School, υπό την επίβλεψη της δρος Όλγας Επιτροπάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

«Εν μέσω κρίσης, οι 20 αυτές εταιρίες αντί να ακολουθήσουν «εύκολες» αλλά βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως μειώσεις προσωπικού χωρίς σαφή κριτήρια, μείωση της επένδυσης σε εκπαίδευση και ανάπτυξη, περικοπές σε εταιρικές εκδηλώσεις κτλ., εξακολούθησαν να επενδύουν στον άνθρωπο και προσπάθησαν να βρουν λύσεις μείωσης κόστους με τη μικρότερη δυνατή αρνητική επίδραση στο εργασιακό τους κλίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Επιτροπάκη.

Η βράβευση των 20 εταιριών θα γίνει στις 21 Απριλίου κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης. Οι εταιρίες που βραβεύονται στην Ελλάδα θέτουν αυτόματα υποψηφιότητα για τη λίστα των 100 καλύτερων εταιριών στην Ευρώπη, οι οποίες θα βραβευθούν τον προσεχή Μάιο στη Μαδρίτη.

ZENITH