Skip to main content

Οι αγορές θα διατηρήσουν την επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα

Οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές για την Ελλάδα, έως ότου αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσ
Οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές για την Ελλάδα, έως ότου αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η ΕΕ θα τηρήσει την υπόσχεση βοήθειας και ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, ο κ. Μπλανσάρ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όσο η Ελλάδα και ότι τα 750 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα ως μηχανισμός βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ, είναι αρκετά.

«Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ή όχι τα χρέη της. Με δεδομένη τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, οι αβεβαιότητες είναι κατανοητές», είπε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος συνέχισε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να παραδώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε για να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από μήνες ταραχών που ώθησαν πολλές χώρες της ευρωζώνης να δανειστούν δυσθεώρητα ποσά και κατέληξαν σε ένα πακέτο βοηθείας 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συν ένα «δίχτυ ασφαλείας» 750 δισ. ευρώ, ώστε να περιορίσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο κ. Μπλανσάρ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα κοινοβούλια σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα και ότι η ΕΚΤ πρέπει να διευκρινίσει τη θέση της και να πείσει τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική από τα υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Μπλανσάρ, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του Ντομινίκ Στρος Καν, είπε ότι για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανάπτυξης, οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και απότομα στη μείωση των ελλειμμάτων.

«Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όπως η Ελλάδα. Είναι πιο αξιόπιστες για να ξεκινήσουν, έχουν μικρότερο χρέος και μπορούν να αντέξουν μια σταδιακή προσαρμογή και έτσι να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε. Με εξαίρεση «τα καταστροφικά γεγονότα», ο κ. Μπλανσάρ είπε ότι η βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ θα είναι αρκετή.

Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να ανησυχούν για επέκταση της ευρωπαϊκής αναταραχής στην αμερικανική οικονομία, αλλά με δεδομένο τα δικά τους μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, θα ήταν απαραίτητο να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προσαρμογής έστω και σταδιακά, τόνισε.

«Η συμπεριφορά των αγορών καταδεικνύει ότι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αποτελούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», κατέληξε.

ZENITH