Skip to main content

Οι αγρότες της Ξάνθης κλείνουν το Νέστο

Αποκόβεται η Θράκη από την Ανατoλική Μακεδονία, καθώς οι αγρότες του νομού Ξάνθης στήνουν σήμερα το μεσημέρι το δικό τους μπλόκο στη γέφυρα του Νέστου (παλιά εθνική οδός Καβάλας – Ξάνθης).
Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα από σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που θα κόψουν ουσιαστικά στα δύο την περιφέρεια.

Χθες οι αγρότες του νομού Ξάνθης αποφάσισαν αντί να ενισχύσουν το μπλόκο των αγροτών της Καβάλας επί της Εγνατίας Οδού (στον κόμβο της Χρυσούπολης) να στήσουν δικό τους μπλόκο στη γέφυρα του Νέστου, στην παλιά Εθνική Καβάλας – Ξάνθης, ακυρώνοντας ουσιαστικά την παράκαμψη που συντηρούσε έως σήμερα –έστω και με προβλήματα- τη συγκοινωνία από την Αν. Μακεδονία προς τη Θράκη.

Ο αποκλεισμός της γέφυρας του Νέστου από τους Ξανθιώτες αγρότες έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οπότε η μόνη δίοδος προς και από τη Θράκη θα είναι μέσω Δράμας – Παρανεστίου – Σταυρούπολης – Ξάνθης.  Μια διαδρομή δύσκολη (έως επικίνδυνη –ιδιαίτερα για μεγάλα οχήματα) και μάλιστα υπό τις συνθήκες παγετού που επικρατούν από σήμερα σ’ όλη την περιοχή, που υπερδιπλασιάζει την κανονική χιλιομετρική απόσταση και ανεβάζει υπέρογκα το χρόνο και το κόστος των μετακινήσεων.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί εάν ο αποκλεισμός της γέφυρας του Νέστου θα είναι επ’ αόριστον ή θα διαρκεί για συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.  Στη διάρκεια της αυριανής μέρας οι αγρότες του ν. Ξάνθης θα διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους, σε συντονισμό με τα γειτονικά τους μπλόκα στην υπόλοιπη Θράκη και στην Ανατ. Μακεδονία.

Στο νομό Καβάλας
Αμετακίνητοι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, παραμένουν οι αγρότες της Καβάλας στο μπλόκο τους επί της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο της Χρυσούπολης.  Στις καθημερινές συνελεύσεις τους ανανεώνουν απλώς την απόφασή τους να κρατήσουν τον αυτοκινητόδρομο κλειστό, έως ότου πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους. Ο εκπρόσωπος των αγροτών ν. Καβάλας στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Γιάννης Πασαλίδης δήλωσε στη Voria.gr ότι έως τώρα δεν έχουν λάβει τις διαβεβαιώσεις που απαιτούν από την κυβέρνηση για να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση – διαβούλευση, που διοργανώνει η υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στην Αθήνα το προσεχές Σαββατοκύριακο, καθώς θεωρούν κοροϊδία την όλη διαδικασία, που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι «σχετικούς και άσχετους με τα θέματα που μας καίνε».

Κλείνει και πάλι η Εξοχή
Σε σκλήρυνση της στάσης τους προχωρούν και οι αγρότες του νομού Δράμας που ενισχύουν περαιτέρω το δικό τους μπλόκο στο Τελωνείο Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και από σήμερα το πρωί προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό διέλευσης και των Ι.Χ. οχημάτων –κι όχι μόνο των φορτηγών (που ισχύει έως σήμερα).

Ένα χθεσινό περιστατικό στα «παράθυρα» του Δελτίου Ειδήσεων του Mega, όπου φιλοξενείτο η υπουργός Κατ. Μπατζελή με εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών (από το νομό Βοιωτίας) εξαγρίωσε τους αγρότες, καθώς ο εκπρόσωπός τους κόπηκε άκομψα στον αέρα χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του, αφήνοντας να αιωρείται ότι η συγκεκριμένη αγροτική οργάνωση δεν έχει οικονομικά αιτήματα.

Ο Τάσος Καπατζάκης, εκπρόσωπος του νομού Δράμας στο Συντονιστικό Όργανο, τόνισε στη Voria.gr ότι καταγγέλλουν την τακτική των καναλιών απέναντί τους και διευκρίνισε πως και το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Αγροτών έχει οικονομικά αιτήματα που τίθενται όμως στη βάση της ενίσχυσης ως προς τις απώλειες παραγωγής και όχι της χορήγησης «πακέτου» συγκεκριμένου ύψους.

Οι επιπτώσεις στην αγορά
Αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζονται προβλήματα και στις τοπικές αγορές, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών και των αποκλεισμό βασικών οδικών αρτηριών. Οι έμποροι παραπονούνται για καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων (ιδιαίτερα νωπών) και φοβούνται τα χειρότερα για τις επόμενες μέρες, ενώ τα ταξιδιωτικά πρακτορεία καταγράφουν ήδη ακυρώσεις σε κρατήσεις και μετακινήσεις προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Δραματική είναι η κατάσταση και στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, που ματαιώνουν συνεχώς δρομολόγια και βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται σε σημείο που τίθεται σε αμφιβολία η κάλυψη των υποχρεώσεών τους προς το προσωπικό τους στο τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης δήλωσε στη Voria.gr ότι παρότι ο εμπορικός κόσμος συντάσσεται ηθικά με τους αγρότες, εν τούτοις δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με τους αποκλεισμούς δρόμων που πλήττουν ευθέως τους εμπόρους και τις άλλες επαγγελματικές τάξεις.

Προς το παρόν, στους νομούς Καβάλας και Δράμας δεν παρουσιάζονται προβλήματα εφοδιασμού με υγρά καύσιμα, χάρη στις μεγάλες εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων που εδρεύουν στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

ZENITH