Skip to main content

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μετά από συνεχείς αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στο ύψος του αφορολόγητου των αποζημιώσεων για τις απολύσεις και στις εκπτώσεις τόκων στα στεγαστικά δάνεια, κατατέθηκε το νέο φορολογικό νο
Μετά από συνεχείς αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στο ύψος του αφορολόγητου των αποζημιώσεων για τις απολύσεις και στις εκπτώσεις τόκων στα στεγαστικά δάνεια, κατατέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή (για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου πατήστε εδώ, ενώ για την Εισηγητική Έκθεση πατήστε εδώ). Στο «παρά πέντε», κυριολεκτικά, το υπουργείο προχώρησε σε τροποποίηση των τεκμηρίων στα ακίνητα για κατοικίες πάνω από 200 τ.μ., ενώ προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση για τις ακριβές περιοχές. Επίσης το ν/σ προβλέπει πόθεν έσχες για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας.


Από χθες το μεσημέρι η πληροφόρηση που προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών αντί να διαφωτίσει τους φορολογούμενους έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση.  Πάντως, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι και τη ψήφισή του την άλλη εβδομάδα πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αναμένεται να αλλάξουν και πάλι.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθώσεων στο φορολογικό λέγοντας ότι «θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει». Οπότε συστήνουμε υπομονή... 

Όπως αναφέρεται αρμοδίως, το ν/σ θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη. Η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 8 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

Φορολογία αποζημιώσεων

Στις 60.000 ευρώ κλείδωσε τελικά το αφορολόγητο όριο για τις αποζημιώσεις λόγω απολύσεων. Αναλυτικότερα, οι συντελεστές αρχίζουν από 10% για το κλιμάκιο 60.000-100.000 και κλιμακώνονται σε 20% για ποσό έως 150.000 ευρώ και 30% για υψηλότερες αποζημιώσεις (από 40% συντελεστή προηγουμένως).

Η ίδια κλίμακα φορολόγηση ισχύει και για τις αποζημιώσεις λόγω ηθικής βλάβης, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.

Έκπτωση τόκων για στεγαστικά

Επίσης, καταργείται η έκπτωση τόκων για στεγαστικά δάνεια δεύτερης και εξοχικής κατοικίας (μόνο η ρύθμιση Παπαθανασίου). Η μείωση της έκπτωσης τόκων για την πρώτη κατοικία στο 20% θα ισχύσει τελικά αναδρομικά από 01/01/2010. Βέβαια, αργά χθες το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι το οικονομικόεπιτελείο της κυβέρνησης προωθούσε τη μείωση της έκπτωσης φόρου στο 20%για τους τόκους όσων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίαςέχουν συναφθεί από την 1/1/2009.

Με το νόμο Παπαθανασίου, πάντως, που ισχύει μέχρι σήμερα, υπήρχε έκπτωση 40% από τον φόρο για τόκουςστεγαστικών δανείων ύψους έως 350.000 ευρώ εμβαδού έως 200 τ.μ.  τόσογια την πρώτη όσο και για τη δεύτερη κατοικία.

Νέα τεκμήρια

Σε ό,τι αφορά τα νέα τεκμήρια των ακινήτων προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για ιδιωτικοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία το τεκμήριο ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

- Για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων της κατοικίας το τεκμήριο είναι 60 ευρώ το τ.μ.

- Από 81 μέχρι 200 τ.μ. το τεκμήριο είναι 80 ευρώ το τ.μ.

- Από 201 μέχρι 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ. ενώ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου το τεκμήριο αυτό είναι 120 ευρώ το τ.μ.

- Από 300 τ.μ. και άνω το τεκμήριο είναι 200 ευρώ το τ.μ. έναντι 150 ευρώ το τ.μ. που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας προβλέπεται τεκμήριο 30 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% (από 30%) όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% (από 50%) όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20% όταν πρόκειται για μονοκατοικίες ενώ για δευτερεύουσες κατοικίες το τεκμήριο μειώνεται στο μισό.

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα το τεκμήριο έχει ως εξής:

-Για αυτοκίνητα έως 1200 κ. ορίζεται σε 3.000 ευρώ.

-Για αυτοκίνητα μεγαλύτερων των 1200 κ. προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2000 κυβικά και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά για πάνω από 2000 κ.ε.

Τα τεκμήρια αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου κατά 20% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από 5 μέχρι και 10 χρόνια και κατά 40% για πάνω από 10 χρόνια.

Για τα τεκμήρια των διδάκτρων που καταβάλλονται στα ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται τα νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια και προβλέπεται ποσό 2000 ευρώ ανά μαθητή για το νηπιαγωγείο, 4000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για το γυμνάσιο και λύκειο.

Για το βοηθητικό προσωπικό προβλέπεται τεκμήριο 8000 ευρώ ανά απασχολούμενο (οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι, και λοιπό προσωπικό).

Για τα σκάφη αναψυχής όταν πρόκειται για μηχανοκίνητα ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα προβλέπεται τεκμήριο 3000 ευρώ. Και για πάνω από 5 μέτρα, 4.000 ευρώ.

Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης μήκους μέχρι 7 μέτρα το τεκμήριο είναι 7.500 ευρώ και για 7 μέτρα μήκος και άνω προστίθενται 1500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

Για εξωτερικές πισίνες έως 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 100 ευρώ το τ.μ. και για πάνω από 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ.

Στις εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.

Συντελεστές ΦΠΑ

Στο συντελεστή ΦΠΑ 10% υπάγονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης.

Επίσης στον υψηλό συντελεστή 21% περιλαμβάνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές.

Παράλληλα ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες αυξάνεται από 7 και 4% σε 11%. Ο νέος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2009 δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν φέτος.

Όσον αφορά στην επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των πολιτών λαϊκών αγορών διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωσή τους για τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων και έκδοση αποδείξεων.

Αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι ρυθμίσεις για τους μισθωτούς

Επιπλέον, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους χαμηλόμισθους μισθωτούς θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο και όχι από τον Απρίλιο. Ακόμα, αναδρομικά από την αρχή του έτους, και όχι από τον Απρίλιο, θα ισχύσει η μειωμένη παρακράτηση φόρου για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ το χρόνο, ενώ, επίσης από τον Ιανουάριο θα ισχύσουν οι περικοπές επιδομάτων και οι μειωμένες εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, στις αμέσως επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του είναι η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογούμενων με αυτό μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την ενσωμάτωση των βασικών διατάξεών του στη φορολογική νομοθεσία.


Τελευταία ενημέρωση: 17.20

ZENITH