Skip to main content

Οι αλλαγές του φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με ενιαίο τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις από το 2013, στα 65 έτη το γενικό όριο συνταξιοδότησης και ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων σε τρεις φορείς, τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού ν/σ.
Τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλι0, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ανάμεσα στις βασικότερες ρυθμίσεις είναι ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2013, η ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων σε τρεις φορείς, καθώς και η διατήρηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη.

Ακόμη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2013. Ακόμη, στα 360 ευρώ θα ορίζεται από το 2018 η βασική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαντική είναι επιπλέον η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ώστε να μην ξεπερνούν το 20% της κύριας. Νέος πίνακας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα θεσπιστεί από την 1/7/2011.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης στο 1,2%, από το 1,5% που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιοδοτικές αποδοχές θα υπολογίζονται από την 1/1/2013 με ποσοστό κατά 0,3% μικρότερο, κάτι που θα οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία του νέου Ασφαλιστικού νομοσχεδίου:

1. Στα 65 έτη διατηρείται το γενικό όριο συνταξιοδότησης,  ενώ ο χρόνος εργασίας χωρίζεται σε τριετίες και η τελευταία, από τα 36 έτη και μετά, έχει μεταβαλλόμενους συντελεστές ανά έτος, ούτως ώστε να δημιουργείται κίνητρο παραμονής έως τα 40 χρόνια στην εργασία. Παράλληλα,οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά για σταδιακή επέκταση της ηλικίαςσυνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος εξετάζεται να εφαρμοστούν από1/1/2011 και όχι από το 2013. Από την παραπάνω ρύθμιση θα εξαιρούνταιοι αναπηρικές συντάξεις και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για ταοποία από την 1η Αυγούστου 2011 θα θεσπιστεί νέος πίνακας.

2.Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με κλίμακα από 3% έως 9%. Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2010.

3. Περικοπή των επικουρικών συντάξεων από το 2012 στα ελλειμματικά Ταμεία, προκειμένου η επικουρική σύνταξη να μην είναι πάνω από το 20% της κύριας.

4. Καταργείται από την 1/1/2011 η καταβολή σύνταξης σε άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες και αδελφές, ενώ η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει όσες συντάξεις καταβάλλονται ήδη.

5. Στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται όσοι προσληφθούν από 1/1/2013 στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, ενώ παράλληλα η ποινή μείωσης των συντάξεων κατά 6% ετησίως θα επιβληθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτημένους από το Δημόσιο.

6. Διαχωρισμός του κλάδου των συντάξεων από τους κλάδους υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με προοπτική να εξισωθούν και οι παροχές- «καλύψεις» που έχουν οιασφαλισμένοι, ενώ επιπλέον θα κοστολογηθούν εκ νέου οι καλύψεις των ασφαλισμένων σε νοσοκομειακή περίθαλψη και υλικά.

7. Μειωμένο κατά 0,26% θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης σε όσους ασφαλισμένους έχουν ποσοστό υψηλότερο από αυτό που ισχύει στο ΙΚΑ, καθώς αυτοί θα πρέπει να υπολογίζουν τμήμα της σύνταξής τους για τον χρόνο εργασιακού βίου από 1/1/2013 με το ποσοστό του ΙΚΑ. Από την παραπάνω ρύθμιση θα εξαιρούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 1/1/2018.

8. Όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2018 θα λάβουν ένα προνοιακό τμήμα (βασική σύνταξη ύψους έως 360 ευρώ) στηνηλικία των 65 ετών και με εισοδηματικά κριτήρια και ένα δεύτεροαναλογικό σε τμήμα εισφορών, τμήμα σύνταξης. Γι΄ αυτήν την κατηγορία οτρόπος υπολογισμού θα είναι μεικτός, με στοιχεία και από το υφιστάμενοκαι από το καινούργιο σύστημα.

9. Το ποσοστό αναπλήρωσης για τη 40ετία του εργασιακού βίου δεν θα ξεπεράσει το 1,2%. Για ασφάλιση μέχρι τις 31/12/2012 η αναλογική σύνταξη που θεσπίζεται  θα υπολογίζεται με τους κανόνες που ισχύουν σήμερα. Για το υπόλοιπο τμήμα, από 1/1/2013 μέχρι και την ημέρασυνταξιοδότησης, ο υπολογισμός του τελικού συντάξιμου ποσού θα γίνεταιμε τη λογική της αναλογικότητας, βάσει των εισφορών που κατέβαλαν οιασφαλισμένοι. Για έως και 15 χρόνια ασφάλισης από το 2% που είναισήμερα το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης στο ΙΚΑ μειώνεται στο 0,7%, με τοποσοστό να αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια. Για όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2013 ο  υπολογισμός της σύνταξής τους θα υπολογίζεται βάσει ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου.

10. Σε τρεις φορείς ενοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2018. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται το Ταμείο μισθωτών, το Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων και το Ταμείο αγροτών.

11. Ενιαία ποινή θα επιβάλλεται στους συνταξιούχους που παράλληλα απασχολούνται στην αγορά εργασίας. Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύσει αμέσως με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

12. Εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους από το 2013.

13. Από την 1/1/2018 η βασική σύνταξη ορίζεται στα 360 ευρώ και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί τέλος πως τα συνδικάτα εξετάζουν την κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

ZENITH