Skip to main content

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις συγχωνεύσεις τραπεζών

Ανάμεικτα είναι τα «συναισθήματα» μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και μεριδίου του ΤΤ, με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να κρίνουν θετικά την κίνηση, τ
Ανάμεικτα είναι τα «συναισθήματα» μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του μεριδίου του ΤΤ που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ να κρίνουν θετικά την κίνηση, τη στιγμή που ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του.

«Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, σε κάθε σύγχρονη χώρα και στην Ελλάδα, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία», επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm o εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να έχουν εν πολλοίς δίκαια παράπονα από τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά οφείλουμε όλοι να ξέρουμε ότι χωρίς ένα σωστό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει η ελεύθερη οικονομία. Άρα, το ερώτημα είναι πώς οι τράπεζες στην Ελλάδα θα μπορέσουν να αντέξουν και αυτές από την κρίση που μας δοκιμάζει όλους», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι συγχωνεύσεις τραπεζών, από τη στιγμή που γίνονται με τους σωστούς όρους και τις σωστές προϋποθέσεις και μέσα στα περιθώρια που ορίζουν οι νόμοι, είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη -και αυτό οφείλουμε να το πούμε, γιατί βοηθούν να γίνουν οικονομίες κλίμακας, ισχυροποιούν τις ελληνικές τράπεζες και δεν αφήνουν τώρα που έχουν πέσει οι τιμές στο χρηματιστήριο – κάποιους ξένους, γιατί αυτό πρέπει να το προσέξουμε, διότι λόγω της κρίσης που περνάει η Ελλάδα, έχουν πέσει οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και των τραπεζών, σε σημείο που αδικούν τις τράπεζες, δεν δίνεται λοιπόν έτσι η δυνατότητα σε ξένους ομίλους να αρχίσουν να αγοράζουν. Γιατί κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε, τον αφελληνισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, λόγω της κρίσης και της πτώσης των μετοχών».

ΛΑΟΣ: Δικαίωση των προτάσεων Καρατζαφέρη

Δικαιωμένος δηλώνει ο ΛΑΟΣ από την εξέλιξη, καθώς «μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις. Η αρχή έγινε με την πρόταση για συγχώνευση της Πειραιώς με το ΤΤ και την ΑΤΕ».

«Η κυβέρνηση, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική, υιοθετώντας όμως στη συνέχεια την πρόταση Καρατζαφέρη, πρέπει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες», σημειώνεται από το γραφείο Τύπου του κόμματος.

ΣΥΝ: Κατηγορηματικό «όχι» στη συγχώνευση

Την αντίθεσή του στην εξαγορά των μεριδίων του Δημοσίου στο ΤΤ και την ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, κάνοντας λόγο για δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και συνολικά της οικονομίας.

Όπως τονίζεται, η θέση του ΣΥΝ είναι τεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, με άμεση διεκδίκηση τη διαμόρφωση του πυλώνα των τριών τραπεζών, είναι μία θέση επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ.

«Η κυβέρνηση, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν νομιμοποιείται να εφαρμόζει ή να στηρίζει εξελίξεις τις οποίες δεν έθεσε προγραμματικά στο λαό καθώς και στους εργαζόμενους στις τράπεζες, που οι μαζικοί τους φορείς στηρίζουν τη θέση για δημόσιο πυλώνα στις τράπεζες», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ένταση στη Βουλή

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, και του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «η πρόταση δημιουργεί κινητικότητα στη λιμνάζουσα κατάσταση, που βρίσκεται η οικονομία», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα την εξετάσει και θα τη συζητήσει μέσα στα όργανα της».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «η περαιτέρω εκποίηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και της Αγροτικής Τράπεζας, ισοδυναμεί με οικονομικό έγκλημα, που δίνει τη χαριστική βολή στη χώρα και την οδηγεί σε νέοαποικιοκρατικό καθεστώς υπό την Τρόϊκα».

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εξετάζει σοβαρά τη πρόταση», η οποία «αφορά τη λεηλασία της χώρας από ιδιωτικά συμφέροντα, που θέλουν να ελέγξουν απολύτως το τραπεζικό σύστημα».

Απαντώντας ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναλαμβάνει εργολαβία την προστασία του δημόσιου τραπεζικού συστήματος», προσθέτοντας πως «δεν χρειαζόμαστε εργολάβους, αλλά οικοδόμους για τη σωτηρία της χώρας».

«Η κυβέρνηση δέχθηκε μια πρόταση από την Τράπεζα Πειραιώς. Έπρεπε να απαντήσει αμέσως ότι "δεν την δέχομαι", όταν η ίδια η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υγιών κοινωνικών ομάδων, ενδιαφέρεται να υπάρχει κινητικότητα; Ανεξάρτητα αν την δέχεται ή όχι την πρόταση, η κίνηση αυτή δημιουργεί μια κινητικότητα στη λιμνάζουσα κατάσταση της οικονομίας και ξεκινούν να καταγράφονται ευκαιρίες. Η κυβέρνηση έχει τα όργανα της και έχει και την υποχρέωση να τη συζητήσει», πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

ZENITH