Skip to main content

Οι Βούλγαροι «γλίτωσαν» τη Χαλκιδική από την κρίση το 2009

Η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, τα δελεαστικά πακέτα προσφορών και το …Άγιο Όρος είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ν. Χαλκιδικής, που προσβλέπει με αισιοδοξία στη βουλγαρική αγορά για να μη νιώσει
Στο τουριστικό ρεύμα από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία στηρίζονται και φέτος οι προσδοκίες του νομού Χαλκιδικής, προκειμένου η ναυαρχίδα του βορειοελλαδικού τουρισμού να περάσει αλώβητη και τη δεύτερη χρονιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με τη θεαματική συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση της Σόφιας "Holidays & Spa", όπως και με την παρουσία της στην προσεχή μεγάλη Διεθνή Έκθεση της Μόσχας, η Χαλκιδική στοχεύει στην προσέλκυση του νέου αίματος της τουριστικής αγοράς, με προέλευση από τις βαλκανικές χώρες και τη Ρωσία.

"Χάρη στους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους και τους Ρώσους εμείς πέρυσι δεν νιώσαμε την κρίση!", επεσήμανε στη voria.gr ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού ν. Χαλκιδικής Παύλος Καμπούρης (φωτό), που εκπροσωπεί το νομό στη Διεθνή Έκθεση της Σόφιας.

Με το περίπτερο της Χαλκιδικής (αυτόνομο, 45τ.μ.) να δεσπόζει στη συνολική ελληνική εκπροσώπηση, που οργάνωσε ο ΕΟΤ στοντρίτο όροφο του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού της Σόφιας, δεν είναι τυχαίοπου οι επισκέπτες της Έκθεσης σχηματίζουν …ουρές, προκειμένου ναπρομηθευτούν ενημερωτικό υλικό και να λύσουν τις απορίες τους σχετικάμε τους δεκάδες σαγηνευτικούς προορισμούς που προσφέρει η παραθαλάσσια,αλλά και η ορεινή Χαλκιδική.

Η Διεθνής Έκθεση της Σόφιας είναι μία από τις 21, συνολικά, διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχει φέτος ο ν. Χαλκιδικής. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μάλιστα, συμμετέχει στη Σόφια με αυτόνομη, μεγάλη παρουσία.
"Στοχεύουμε με συνέπεια στη βουλγαρική αγορά", μας λέει ο κ. Καμπούρης. "Η Χαλκιδική είναι, πραγματικά, το …μπαλκόνι των Βαλκανίων στο Αιγαίο,σε απόσταση μόλις δύο ωρών από τη Βουλγαρία. Προσφέρει πλήθοςδραστηριοτήτων στους επισκέπτες της και προσφέρεται ακόμα και γιαμικρού μήκους διακοπές, 3-4 ημερών, λόγω της εύκολης προσβασιμότηταςκαι της σύντομης διαδρομής από τη Βουλγαρία –ή ακόμα κι από τηΡουμανία… Γι’ αυτό και ο νομός μας επενδύει στιςαγορές αυτές και συμμετέχουμε με αυτόνομες παρουσίες (περίπτερα) καιεκδηλώσεις σε τέτοιες εκθέσεις.  Και φέτος, στη Σόφια, οργανώσαμεσυνέντευξη Τύπου για τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ συνεχίζουμε την πάγιαστρατηγική μας για συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια, με ενημερώσεις–αλλά και φιλοξενία- δημοσιογράφων κ.α. Αυτή η αγορά στήριξε τηΧαλκιδική εν μέσω της οικονομικής κρίσης κι έχει συμβάλει στηνεπιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή μας –πέραν της"παραδοσιακής" ελληνικής περιόδου διακοπών 15 Ιουλίου – 20 Αυγούστου… Και θα μας στηρίξει και πάλι!". - Εξακολουθεί η Χαλκιδική, λόγω και των πολυτελών ξενοδοχειακώνσυγκροτημάτων που διαθέτει, να προσελκύει μόνο τα ανώτερα εισοδηματικάστρώματα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία;
"Αυτό συνέβαινε έως πριν δύο – τρία χρόνια. Παρατηρήσαμε τελευταία ότι υποδεχόμαστε, πλέον, και πολλούς επισκέπτες των μεσαίων εισοδηματικώνστρωμάτων –ιδίως από Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι οποίοι δεν καταλύουναπαραίτητα στις πολυτελείς μονάδες, που αναφέρετε, αλλά κατακλύζουν τιςμικρές, πιο προσιτές οικονομικά εγκαταστάσεις και τα ενοικιαζόμεναδωμάτια. Επίσης, οι επιχειρηματίες του νομού μας φαίνεται πως έχουνεκτιμήσει όσο χρειάζεται την κρισιμότητα αυτού του νέου τουριστικούρεύματος, γι’ αυτό και διαμορφώνουν δελεαστικά οικονομικά πακέταδιακοπών για να έχουν πρόσβαση –έστω και για μερικές μέρες- όλο καιπερισσότεροι επισκέπτες. Έτσι, ειδικά από την είσοδο της Βουλγαρίαςκαι της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά, κάθε χρόνο έχουμε θεαματική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μας στη Χαλκιδική με προέλευση τις χώρες αυτές…", μας απάντησε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού κ. Π. Καμπούρης.

Το Άγιο Όρος!
- Υπάρχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα της Χαλκιδικής, σε σχέση μεάλλους βορειοελλαδικούς προορισμούς, όσον αφορά ειδικά τους Βούλγαρουςεπισκέπτες;
"Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά ένας από τους λόγους που η Χαλκιδική είναι τόσο προσφιλής στους Βούλγαρους τουρίστες είναι το …Άγιο Όρος! Καθώς είναι Ορθόδοξοι, έχουν σε μεγάλη περιωπή τον ιερό αυτό τόπο για όλη τη Χριστιανοσύνη και –όπως είναι γνωστό- διαθέτουν στον Άθω και βουλγαρικό μοναστήρι (τη Μονή Ζωγράφου). Οπότε, βλέπουν τη Χαλκιδική και ως θρησκευτικό προορισμό,επισκεπτόμενοι και τη Μονή Ζωγράφου και άλλες μονές με την ευκαιρία… Έτσι αξιοποιούμε και το σκέλος του θρησκευτικού τουρισμού –εκτός τωνάλλων", τονίζει ο Παύλος Καμπούρης, που μας επεσήμανε ακόμα και την επενδυτική δραστηριότητα Βουλγάρων επιχειρηματιών στην περιοχή του:
"Βουλγαρικοίόμιλοι ή μεμονωμένοι ισχυροί επιχειρηματίες επενδύουν τα τελευταίαχρόνια στη Χαλκιδική, κυρίως σε οικοδομικές επιχειρήσεις για ναεξυπηρετήσουν τις ανάγκες των συμπατριωτών τους –πέραν όσων προσφέρουμεήδη εμείς. Κάποιοι ίσως δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή τηδραστηριότητα, όμως εμείς θεωρούμε ότι είναι θετική αφού οι ίδιοι οιΒούλγαροι στη συνέχεια –στηρίζοντας τις επενδύσεις τους στη Χαλκιδική-διαφημίζουν την περιοχή μας στην ίδια τους τη χώρα…".

Τογεγονός, πάντως, πως η Χαλκιδική βρισκόταν στο στόμα όλων σχεδόν τωνεπισκεπτών (τουριστικών πρακτόρων, επαγγελματιών του Τουρισμού,δημοσιογράφων και απλών τουριστών) της μεγάλης Έκθεσης της Σόφιαςδικαιώνει απόλυτα και τις προσπάθειες των ανθρώπων της ΝομαρχιακήςΑυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, αλλά και τα σημαντικά ποσά που επενδύονταιστη διεθνή προβολή του νομού –μέσω Εκθέσεων και άλλων δράσεων- και ταοποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο σε 800.00 ευρώ το χρόνο, κατά την τελευταία τριετία.
Να σημειωθεί πως ξεχωριστές παρουσίες, εντός της εγκατάστασης του Ε.Ο.Τ. στη Διεθνή Έκθεση της Σόφιας, έχουν τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα της Χαλκιδικής Sani Hotels  και Alexandros Ουρανούπολης.
Business Story
Off

ZENITH