Skip to main content

Οι δήμοι Θεσσαλονίκης διατηρούν τα δημοτικά τέλη

Σύμφωνα με την έρευνα της Voria.gr οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν μηδενική αύξηση.
Σύμμαχοι με τους πολίτες ενάντια στην οικονομική κρίση είναι, όπως φαίνεται, οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Οι δήμαρχοι αποφάσισαν τα δημοτικά τέλη να παραμείνουν ως έχουν, καθώς, όπως δήλωσαν, έχουν πλήρη γνώση της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στα περισσότερα θεσσαλονικιώτικα νοικοκυριά, και έτσι «παγώνουν» τα δημοτικά τέλη, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να διευκολύνουν τους δημότες τους.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, κ. Λάζαρος Κυριζόγλου, τόνισε στη Voria.gr ότι «σε αυτήν την απόφαση προχωρήσαμε με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του πληθυσμού μας (κάτοικοι με χαμηλά εισοδήματα), την οικονομική κρίση και την κρίση στην αγορά (καταστήματα), την αυξημένη ανεργία και το κόστος ζωής» και συνέχισε «θέλοντας να συμβάλλουμε στην ανακούφιση και των τριτέκνων οικογενειών,αποφασίσαμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο την καταβολή από τις τρίτεκνεςοικογένειες δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και τουαναλογούντος δημοτικού φόρου, μειωμένων κατά 50%». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αμπελοκήπων είναι ο πρώτος που αποφάσισε να διατηρήσει σταθερές τις τιμές των δημοτικών τελών.

«Αν και δεν έχουμε επίσημα λάβει την απόφαση για τις τιμές των δημοτικών τελών, ωστόσο οι συζητήσεις στρέφονται προς τη διατήρηση. Δεν πρόκειται να τις ανεβάσουμε τις τιμές διότι υπάρχει κρίση και αυτό δεν γίνεται να το παραλείψουμε», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Γιώργος Ακτσελής, δήμαρχος Μενεμένης.

Στην ίδια τροχιά κινείται και ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Σάββας Σερασίδης, που, όπως υπογράμμισε, θα υπάρξει μηδενική αύξηση, ενώ ο κ. Κώστας Θεοδωρίδης, δήμαρχος Πολίχνης, επισημαίνει στη Voria.gr «ο δήμος μας είναι πρωτοπόρος σε ολόκληρη την Ελλάδα διότι προσπαθούμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε σε αυτό που ονομάζεται οικονομική κρίση. Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση αλλά ασπίδα προς τους πολίτες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμος διατηρεί τις τιμές την δημοτικών τελών από το 2005. Σκεφτείτε ότι με μια συμβολική αύξηση κατά 3% ο δήμος θα εισέπραττε περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν μένουμε εκεί. Παρόλο που δεν αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη, επενδύουμε... αγοράζουμε μηχανήματα που βοηθούν στη καθαριότητα του δήμου».

Οι κάτοικοι του δήμου Πυλαίας δεν θα έχουν όμως την ίδια τύχη, καθώς  η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης ανεβάζει τα έξοδα καθαριότητας και έτσι ο δήμος αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 2%. «Αυτή η αύξηση είναι συμβολική, καθώς στην ουσία πρόκειται μόνο για 2 ευρώ», σχολιάζει στη Voria.gr  ο κ. Βασίλης Καρτάλης, δήμαρχος Πυλαίας, και προσθέτει «ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε μια οκταετία ο δήμος μας αύξησε τα δημοτικά τέλη μόνο 11%».

Η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης επιβαρύνει και το Δήμο Καλαμαριάς, καθώς αποφασίστηκε η αύξηση των τελών κατά 3%. Η κ. Αναστασία Φακίρη, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διαχείρισης του Δ. Καλαμαριάς, τονίζει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ανεβαίνουν τα δημοτικά τέλη. «Ο δήμος έχει προμηθευτεί δύο νέα απορριμματοφόρα που κόστισαν, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί και ο πληθυσμός του δήμου».

Το νέο δημαρχείο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η αιτία που τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν ως έχει, καθώς θα εξισορροπηθούν από το 1,5 εκατ. ευρώ που στοίχιζαν ετησίως τα ενοίκια του παλαιού κτιρίου του Καραβάν Σεράι, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και έσοδα από τη λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ.

Χριστίνα Καραμανίδου 

ZENITH