Skip to main content

Οι δύο λόγοι που η ΕΚΤ σφίγγει τη θηλιά στην Ελλάδα

Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέγεται να παίξει τον ρόλο του μοχλού, που θα επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς την Ελλάδα, μέσω του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, είναι γνωστή όσο και σαφής: Η Ελλάδα έχει να προσδοκά σε ενίσχυση της ρευστότητας από τη Φρανκφούρτη υπό τους όρους ότι η χώρα θα βρίσκεται σε Πρόγραμμα και θα σχηματισθεί γρήγορα κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Πηγές από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι δύο είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΚΤ, σε αυτή τη φάση, είναι : α) Μια νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της άμεσα και β) Αποφυγή μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ΕΚΤ λένε οι ίδιες πηγές στην Voria.gr ενεργούν κατά τρόπο τόσο αυστηρό στη περίπτωση της Ελλάδας, για έναν επιπρόσθετο λόγο: αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός από τους τρεις θεσμικούς δανειστές της χώρας που μπορεί να ασκήσει πίεση στις πολιτικές δυνάμεις της να δώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς της πολιτικής ρευστότητας. Κι αυτό γιατί, όπως προσθέτουν, οποιαδήποτε παρέμβαση, είτε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε από εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας είδος παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις.

«Έτσι επιλέγεται η Κεντρική Τράπεζα να παίξει το ρόλο του μοχλού, ώστε να τρέξουν τα πράγματα στην Ελλάδα γρηγορότερα» καταλήγουν από τη Φρανκφούρτη, που φαίνεται να έχουν αναλάβει ασμένως τα ...νέα τους καθήκοντα, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλους τους Ευρωπαίους που ασχολούνται με την περίπτωση μας.

ZENITH