Skip to main content

Oι «εγκλωβισμένοι» και οι άλλοι...

Μπορεί η Capital Group να αποεπενδύει από την Ελλάδα, ωστόσο αρκετοί μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς είτε αυξάνουν τις θέσεις τους (Fairfax) είτε παραμένουν σταθεροί (Fidelity, York Capital, Blackstone και J Paulson & Co), είτε μπαίνουν και βγαίνουν από θέσεις τους (Wellington Management Group, που λέγεται ότι αγοράζει και συμμετοχές της Capital στην Πειραιώς), προσδοκώντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, σε νέα κέρδη. Τέλος, υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία ξένων επενδυτών, στην οποία συμμετέχουν funds όπως η  Franklin Templeton Institutional που φέρονται να έχουν προχωρήσει σε μειώσεις κάποιων μικρότερων του 5% θέσεων τους.

Κάπως  έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η «ανθρωπογεωγραφία» των ξένων επενδυτών στην χώρα μας, αυτή τη στιγμή. Στην περίπτωση των «βαριά» εγκλωβισμένων, που μπήκαν στην Ελλάδα «ψηλά» και χάνουν σήμερα πολλά, οι περισσότεροι προτιμούν να τηρούν απλά στάση αναμονής, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είτε επιχειρούν ένα ισχυρό μουαγιέν, προσπαθώντας έτσι να μειώσουν την τιμή κτήσης τους, για να επανέλθουν σε κέρδη με το που θα γυρίσει η αγορά (αν γυρίσει), αλλά και ορισμένοι που πουλάνε και φεύγουν, παίρνοντας όλη τη ζημία πάνω τους. Ποια από τις δύο κατηγορίες θα δικαιωθεί, το δείξει η ιστορία.

Προς το παρόν, πάντως, μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Γι' αυτό και όποια απόφαση λαμβάνεται εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο.

ZENITH