Skip to main content

Οι εκροές των τελευταίων ημερών

Συνεχίζονται αμείωτες οι εκροές καταθέσεων από το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος -Σε ποιο ύψος φθάνει η συνολική αιμοραγία από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Συνεχίζονται αμείωτες οι εκροές από το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Χθες, ήταν μια ακόμα αρνητική ημέρα καθώς υπολογίζεται ότι «έφυγαν» από τις καταθέσεις περί τα 500 - 600 εκατ ευρώ, ενώ προχθές κινήθηκαν κατά τι παραπάνω. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου, το συνολικό ύψος των εκροών κυμαίνεται στα περίπου 20 - 22 δις ευρώ, ενώ αν συνυπολογισθούν και άλλα 4 - 5 δις, που πήγαν για την κάλυψη εκδόσεων εντόκων γραμματίων, η τραπεζική αιμοραγία φτάνει στα 25 - 26 δις, μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών.

Τα ποσά αυτά είναι ...ασύλληπτα και δείχνουν το βάρος που καλούνται να διαχειριστούν σε καθημερινή βάση οι τράπεζες από τον Νοέμβριο και μετά, όταν άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η πολιτική αβεβαιότητα. Αρκεί να σημειωθεί ότι η τρέχουσα ρευστότητα των τραπεζών, ακόμα και σε εκείνη τη φάση, δεν ξεπερνούσε τα 10 - 12 δις ευρώ, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι έμεναν ακάλυπτες για ένα ποσό της τάξης των 10 δις ευρώ, σε ό,τι έχει να κάνει με το σύνολο των εκροών.

Γι αυτό και η προσφυγή στον ELA κρίθηκε και ήταν απαραίτητη.  Αλλιώς, δεν υπήρχε τρόπος για να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα. Και γι αυτό η εξάρτηση από την ΕΚΤ είναι δυσανάλογα μεγάλη και η Φρανκφούρτη είναι σε θέση να πιέζει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις για να γίνοναι πράξη αυτά που επιθυμεί η ίδια και οι υπόλοιποι δανειστές της χώρας.
 

ZENITH