Skip to main content

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στον ΕLA

Πολύ κοντά - για μια ακόμα φορά - στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA) βρίσκονται και πάλι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Πολύ κοντά - για μια ακόμα φορά - στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA) βρίσκονται και πάλι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αφού κατάφεραν να μηδενίσουν το "άνοιγμα" του 2012, που είχε φτάσει στα 124 δισ ευρώ, τώρα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά, εξετάζουν και πάλι την προοπτική της... επανα-αξιοποίησης του. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του δανεισμού από τον ELA είναι περίπου 1,5%, αντί του 0,05% με το οποίο αντλούν σήμερα ρευστότητα οι τράπεζες από την ΕCB, οπότε από καμία άποψη δεν θεωρείται συμφερότερος, αν και είναι σαφώς πιο προνομιακός από το επιτόκιο με το οποίο γίνεται ο δανεισμός στη διατραπεζική αγορά.

Σε αυτή την τελευταία, οι ελληνικές τράπεζες είχαν αρχίσει να επιστρέφουν δειλά από το τέλος της περασμένης άνοιξης, όταν η προοπτική του ελληνικού succes story είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού της, Αντώνη Σαμαρά, που είχε επενδύσει σε αυτή την εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, τον Μάιο του 2014, μηδένισαν το κοντέρ των χρεωστούμενων τους στον ELA και ετοιμάζονταν για την επόμενη μέρα τους. Εκτοτε, όμως, πολλά μεσολάβησαν που ανέτρεψαν την καλή εικόνα που είχε αρχίσει και πάλι να σχηματίζεται στο εξωτερικό για την χώρα μας.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναγκάστηκε να καταφύγει στην ΕΚΤ για να βρει περίπου 2 δισ. ευρώ, που είχε ανάγκη, ενώ είναι άγνωστο σε ποιο ύψος θα διαμορφωθούν οι ίδιες ανάγκες τον Ιανουάριο.

ZENITH