Skip to main content

Οι «επιδόσεις» των οικονομιών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι μόνες χώρες της ομάδας των νεοεισερχόμενων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μελών (EU10), στις οποίες οι ξένες επενδύσεις δεν διαμορφώθηκαν σε ποσοστό χαμηλότερο του 2% του Α
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι οι μόνες χώρες της ομάδας των νεοεισερχόμενων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μελών (EU10), στις οποίες οι ξένες επενδύσεις δεν διαμορφώθηκαν σε ποσοστό χαμηλότερο του 2% του ΑΕΠ, αναφέρεται στην τακτική οικονομική αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, στις δύο χώρες οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών θα κινούνται σε θετικό «έδαφος», ωστόσο θα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με βάση τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Τσεχία κατέχουν τις πρώτες θέσεις της οικονομικής ανάρρωσης το 2010. Όπως, εξάλλου, επισημαίνεται, «ενώ η ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι σε εξέλιξη, η προοπτική για την περιοχή EU10 παραμένει αβέβαιη. Η ανεργία αυξάνεται και αναμένεται να καταγράψει πτώση μόνο το 2011.

Υπό το πρίσμα μιας αδύναμης ανάρρωσης, οι εταιρίες αναμένεται πως θα αναβάλλουν προσλήψεις νέων εργατών, έως ότου οι προβλέψεις της ανάπτυξης επιβεβαιωθούν, ειδικά από τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις μείωσαν το μέσο όρο ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στη διάρκεια της κρίσης». Επιπλέον, σύμφωνα με την αναφορά, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, ξεκίνησαν ένα «αγώνα» αντιμετώπισης των δημοσιονομικών πιέσεων, προκειμένου να καταστήσουν περισσότερο αποτελεσματική τη δημόσια διαχείριση.

ZENITH