Skip to main content

Οι επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην αλβανική οικονομία

Επιπτώσεις στα εμβάσματα που αποστέλλουν μετανάστες, την απασχόλησή τους σε χώρες του εξωτερικού, την εμπορική δραστηριότητα Ελλάδας - Αλβανίας, καθώς και τις ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία.
Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Τιράνων, Άρντιαν Τσιβίτσι, δήλωσε ότι ορισμένα στοιχεία της οικονομίας μπορεί να επηρεαστούν από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών, τα εμβάσματα που αποστέλλουν μετανάστες, η απασχόλησή τους σε χώρες του εξωτερικού, η εμπορική δραστηριότητα Ελλάδας - Αλβανίας, καθώς και οι ελληνικές επενδύσεις στη βαλκανική αυτή χώρα.

Μάλιστα, ο κ. Τσιβίτσι επισήμανε πως οι μικτές (ελληνοαλβανικές) επιχειρήσεις στον τομέα της ένδυσης, θα είναι αυτές που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η Ελλάδα θα μειώσει τη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγουν, λόγω της κρίσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει διόδους συνεργασίας με την Ελλάδα για την επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν σ’ αυτό τον τομέα.

Ο κ. Τσιβίτσι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τη στήριξη αυτής, για να ξεπεράσει τα εμπόδια στην οικονομία της.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος, Ζεφ Πρέτσι, υπογράμμισε πως «δεν είναι ώρα για πανικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρούσα συγκυρία προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, της ανακάλυψης νέων πηγών ανάπτυξης της οικονομίας, της βέλτιστης εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και της υλοποίησης μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης στην Αλβανία.

ZENITH