Skip to main content

«Οι Ευρωπαίοι ήθελαν τα σκληρά μέτρα για την Ελλάδα»

Η σχετική φήμη υπήρχε σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα και έμελλε να επιβεβαιωθεί στην πράξη με δήλωση του επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.
Η σχετική φήμη υπήρχε σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Τι υποστήριζε; Ότι τα στελέχη του μεικτού κλιμακίου ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, που προέρχονταν από την Ευρώπη είχαν ζητήσει από τη χώρα μας τη λήψη πολύ πιο σκληρών μέτρων, σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν, αλλά και σε σχέση με τους «επαγγελματίες» του χώρου, δηλαδή τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Τελικώς, η φήμη έμελλε να επιβεβαιωθεί στην πράξη μόλις τώρα, με δήλωση του επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο τελευταίος, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δήλωσε ότι «τα μέτρα λιτότητας τα οποία συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα καθορίστηκαν κυρίως από την Ευρώπη και όχι τόσο από το ΔΝΤ».

Τουλάχιστον αυτό μετέδωσε το Reuters. Στο ίδιο τηλεγράφημα ο διευθυντής του Ταμείου φέρεται να δηλώνει ότι «στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ δεν προσέθεσε όρους, αλλά επιμήκυνε το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, λέγοντας πως είναι πολύ σκληρό για τρία χρόνια και πρέπει να γίνει σε πέντε χρόνια».

ZENITH